Historisk arkiv

Flere tusen studentboliger under bygging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Regjeringens formidable satsing på studentboliger de siste årene vil etter hvert gi bedre forhold på boligmarkedet for studenter. Flere tusen studentboliger er i ferd med å bli realisert, sier statsråd Tora Aasland.

Studiestart betyr at mange nye studenter strever med å finne seg et sted å bo. Dette vises blant annet i ”Studentboligundersøkelsen 2010” fra Norsk studentorganisasjon (NSO). - Regjeringens formidable satsing på studentboliger de siste årene vil etter hvert gi bedre forhold på boligmarkedet for studenter. Flere tusen studentboliger er i ferd med å bli realisert, sier statsråd Tora Aasland.

Siden den rødgrønne regjeringen tok over regjeringsmakten i 2005, har den årlige bevilgningen til studentboliger tredoblet seg fra 314 til rundt 1000 studentboliger i året. Siden 2005 har det blitt bevilget midler til 4224 studentboliger. Regjeringen har forpliktet seg til å fortsette å bevilge midler til rundt 1000 nye studentboliger hvert år.

Tusenvis av studentboliger på gang

- I mai var det 1523 studentboliger som var under arbeid, sier Aasland. - I tillegg er det boliger i prosjekteringsfasen som er helt eller delvis finansiert. De største planlagte prosjektene er Grønneviksøren i Bergen (rundt 700 studentboliger), Berg i Trondheim (rundt 650 studentboliger), Gimle Studentby i Kristiansand og Vestgrensa II i Oslo (begge med omtrent 200 studentboliger).

Viktig for økonomien

Regjeringen har satset så sterkt på studentboliger fordi dette er viktig for studentenes økonomi. I snitt er forskjellen i leie mellom en studentbolig og en bolig på det private leiemarkedet minst 1000 kroner i måneden. Det tilsvarer mer enn en måneds ekstra studiestøtte. - Jeg har stor sympati for alle dem som nå strever med å finne seg et sted å bo, sier Aasland. - Jeg råder alle til å bruke sosiale nettverk som facebook og gode venner for å forsøke å skaffe seg et sted å bo, samtidig som man står i kø hos samskipnadene. Kanskje må man bo en stund litt lenger unna studiestedet. Heldigvis ser vi at det ordner seg for de aller fleste i løpet av starten på høstsemesteret.

Ulike tall

I ”Studentboligundersøkelsen 2010” Norsk studentorganisasjon (NSO) har offentliggjort i dag opererer de med andre tall enn både studentsamskipnadene og regjeringen. - Vi finner NSOs bruk av tall unaturlig. Resultatet blir at NSO opererer med for lave dekningsgrader, sier Aasland

NSO viser også til et mål om at dekningsgraden skal være 20 prosent.

- Regjeringen har ikke noe mål om at dekningsgraden skal være 20 prosent, det blir en forenkling, sier Aasland. I stedet mener vi at det er helt nødvendig å ta lokale forhold med i betraktning. Antall internasjonale studenter og det private leiemarkedet på stedet påvirker behovet for studentboliger

- Det er helt uaktuelt for regjeringen å fjerne kostnadsgrensa for bygging av studentboliger, varsler statsråden. - Uten å sette tak på hvor dyrt samskipnadene kan bygge, kan vi ikke være sikre på at studentene får tilgang til billige studentboliger. Regjeringen vil derfor fortsette å sørge for at studentboligene bygges billig, men med moderne krav til miljø- og energieffektivitet samt tilrettelegging for studenter med funksjonsnedsettelser. 

--------------------

Bevilgninger til studentboliger de siste årene (antall hybelenheter bevilget per år):

 

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

911,5

791,5

726,5

528,5

314

606

414,75

629,4

1591,4

982,5

Stolten-
berg

Bonde-
vik

Bonde-
vik

Bonde-
vik

Bonde-
vik

Stolten-
berg

Stolten-
berg

Stolten-
berg

Stolten-
berg

Stolten-
berg