Historisk arkiv

Bred dugnad for flere læreplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Sammen med Kunnskapsdepartementet har arbeidsgiver– og arbeidstakerorganisasjonene skrevet under en forpliktende samfunnskontrakt for å øke antall lærlingeplasser med 20 prosent frem til 2015.

Antallet godkjente lærekontrakter skal øke med 20 prosent fra utgangen av 2011 og fram til 2015. Det er den forpliktende målsettingen når Kunnskapsdepartementet, sammen med alle arbeidsgiver– og arbeidstakerorganisasjonene, i dag skrev under en egen samfunnskontrakt for å skaffe plass til flere lærlinger. 

Ved utgangen av 2011 var det registrert vel 15 000 godkjente kontrakter. Det betyr at rundt 3000 flere lærlinger enn i dag må være på plass innen 2015.  Kunnskapsminister Kristin Halvorsen kaller den nye kontrakten for historisk: 

- For første gang stiller alle de store organisasjonene i arbeidslivet seg bak en ambisiøs målsetting for flere læreplasser. Både arbeidsgivere, fagorganisasjoner staten og fylkeskommunene påtar seg forpliktelser for å nå 20-prosentsmålet og har en viktig jobb å gjøre på sine ansvarsområder.  

Alle partene bak samfunnskontrakten lover å samarbeide tett og vil ha årlige gjennomganger for å sikre at antallet lærekontrakter utvikler seg i tråd med målene. Dette innebærer systematisk erfaringsutveksling, vurderinger av hvilke tiltak som virker best, og igangsetting av nye tiltak når det er nødvendig. 

Partene er også enige om å etablere et eget Norges-kart der utviklingen i antallet læreplasser både kan måles i samtlige fylker og kommuner og brytes ned på ulike virksomhetsområder. Dette er samme virkemiddel som tidligere ble brukt for å måle og følge opp utviklingen mot full barnehagedekning i alle kommuner.

Kunnskapsministeren viser til at Norge om 15-20 år trenger langt flere fagarbeidere enn de vi utdanner i dag: 

- Uten flere dyktige fagarbeidere stanser Norge. Vi må derfor styrke fag – og yrkesopplæringen på mange måter, men flere lærekontrakter ute på bedrifter rundt i hele landet er et helt avgjørende virkemiddel. Dette må skje både på private bedrifter og i stat og kommune. Derfor er samfunnskontrakten som partene i dag har skrevet under i dag så viktig, sier Kristin Halvorsen.

I tillegg til Kunnskapsdepartementet er også Fornyings – og administrasjonsdepartementet med sitt ansvar for statlige arbeidsplasser en av underskriverne. I tillegg har følgende organisasjoner skrevet under: LO, NHO, KS, YS, Unio, Virke, Spekter og Maskinentreprenørenes forbund.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og forsnyings- og administrasjonsminister Rigmor Aaserud sammen med avtalepartnerne.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og fornyingsminister Rigmor Aaserud sammen med avtalepartnerne. (Foto: KD)

Se flere bilder på Flickr

Signert samfunnskontrakt.