Historisk arkiv

Ny undersøkelse om studentenes levekår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Hele 9 av 10 studenter mottar studiestøtte gjennom Lånekassen. Undersøkelsen ”Levekår blant studenter 2010” ble offentliggjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) i dag. Den viser at Lånekassen er et helt sentralt virkemiddel for å gi studenter like muligheter til å ta høyere utdanning, samtidig som den viser at studiestøtten utgjør en noe mindre andel av studentenes disponible inntekter enn i 2005.

–Det er veldig bra at færre studenter enn tidligere har økonomiske problemer. Samtidig viser undersøkelsen at studentenes kjøpekraft har sakket akterut i forhold til resten av befolkningen. Vi har prisjustert studiestøtten årlig, men funnene gir viktige argumenter for at studiestøtten bør heves ytterligere. Det er noe vi vil ta med videre til en ny regjeringsplattform, og som alle partiene bør se på før neste stortingsvalg, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Viktige funn i undersøkelsen:

  • 9 av 10 studenter mottar studiestøtte fra Lånekassen. Støtten utgjorde i 2010 41 prosent av studentenes disponible totalbeløp (inntekt etter skatt + studielån).
  • Færre studenter enn tidligere har problemer med å klare seg økonomisk.
  • 60 prosent av studentene jobber ved siden av studiene. Om en tar med feriene, har 9 av 10 studenter har hatt yrkesinntekt i løpet av 2010. Disse inntektene utgjorde mer enn halvparten av studentenes disponible totalbeløp.
  • 6 av 10 studenter opplever jobben de har ved siden av studiene som relevant.
  • Flere studenter gjennomfører studiet på normert tid, etter en utdanningsplan, enn i 2005.
  • 71 prosent av studentene bor i leid bolig, mens 17 prosent eier boligen sin. Over halvparten av studentene har mottatt økonomisk støtte fra familien til dekning av utgifter siste år. Det er en svak økning fra 2005. 
  • Undersøkelsen viser at studentene har 16 prosent høyere boutgifter i 2010 enn i 2005, og at studenter i studentboliger helt klart har de laveste boutgiftene. Sett i sammenheng med studentenes totale økonomi, er rimelige studentboliger et effektivt virkemiddel for å åpne for like muligheter til å ta høyere utdanning.

–Undersøkelsen bekrefter hvor viktig det har vært å satse på studentboliger. Regjeringen har siden 2005 bevilget midler til over 7300 studentboliger, men vi må satse videre. Jeg har allerede tidligere i år varslet at jeg ønsker å jobbe for et økt ambisjonsnivå når det gjelder utbygging av studentboliger. Departementet vil i tillegg se nærmere på rammebetingelsene for oppføring av studentboliger på nyåret, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Om undersøkelsen

Rapporten, som er utført av SSB på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, er basert på data fra en utvalgsundersøkelse hvor studenter mellom 19 og 34 år har blitt intervjuet om studier og hverdagsliv. Det har tidligere blitt gjennomført to tilsvarende undersøkelser om studenters levekår, i henholdsvis 1998 og 2005.

Rapporten som nå er blitt publisert, handler om studentenes økonomiske situasjon og ulike sider ved studentenes boforhold. Den første rapporten, som ble publisert i november i fjor, gir en generell oversikt over studentenes studieforhold, helse, boligsituasjon, familieliv, fritidsvaner, økonomi og arbeidsforhold. Det har særlig blitt lagt vekt på studenters psykiske helse og boligsituasjon i denne undersøkelsen.

Lenke til andre rapport av ”Levekår blant studenter 2010”.

Lenke til første rapport av undersøkelsen, publisert november 2011.