Historisk arkiv

Renteinntekter fra BSU skal ikke endre stipendet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Kunnskapsdepartementet vil endre reglene for Lånekassen, slik at renteinntekter fra boligsparing for ungdom (BSU) ikke endrer stipendet for studenter, sier statssekretær Elisabet Dahle.

- Kunnskapsdepartementet vil endre reglene for Statens lånekasse, slik at renteinntekter fra boligsparing for ungdom (BSU) ikke endrer stipendet for studenter, sier statssekretær Elisabet Dahle. 

Fra og med studieåret 2012/2013 blir stipend på lån i Lånekassen behovsprøvd mot kapitalinntekt. Tidligere har arbeidsinntekt, formue og trygd blitt behovsprøvd på samme måte. Hovedargumentet for å innføre dette, var å likebehandle studenter som har inntekter over et visst nivå. Det har vært urimelig at inntekter fra arbeid eller trygdeytelser kan føre til redusert stipend, mens kapitalinntekter har vært holdt utenfor. 

- Vi mener det er riktig at kapitalinntekter skal regnes med når stipendet behovsprøves mot inntekt, men BSU er en spesiell ordning siden en gjennom skattesystemet oppfordres til å spare til egen bolig. Vi ønsker ikke å gjøre BSU til en mindre gunstig spareordning for studenter. Vi tilpasser derfor behovsprøvingen for å ta hensyn til dette. 

- Vi vil sørge for at Lånekassen får informasjon fra Skatteetaten om renteinntekter knyttet til BSU og at disse holdes utenom behovsprøvingen, sier Dahle. 

Forslaget har vært på høring og ble behandlet i Stortinget i forbindelse med budsjettbehandlingen høsten 2011. - Ingen kommenterte dette da, at dette kunne ramme ungdom som sparer til bolig gjennom BSU. Kunnskapsdepartementet ønsker selvsagt ikke å gjøre det vanskeligere for ungdom som vil spare til egen bolig. Vi regner med bred tilslutning til nødvendige endringer i Stortinget, sier Elisabet Dahle.

 Endringene vil gjelde fra høsten 2012.