Historisk arkiv

Hovedkvarteret for europeisk datasamarbeid til Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I konkurranse med flere europeiske land etableres nå hovedkontoret for en ny europeisk datatjeneste for samfunnsvitenskapelig og humanistisk forskning i Bergen. Datatjenesten vil betjene mer enn 30 000 forskere og studenter både i Europa og resten av verden.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener etableringen av CESSDA i Norge er en milepæl: – CESSDA er et svært viktig europeisk prosjekt som har stått lenge på EUs liste over prioritert forskningsinfrastruktur. Det at Norge velges som vertsland, viser at vi har svært god kompetanse på dette feltet. CESSDA vil gi norske og andre lands forskere tilgang til store datamengder, noe som vil gi oss ny innsikt og kunnskap. Dessuten er det en fjær i hatten for Norge at vi markerer oss så sterkt i det europeiske forskningssamarbeidet, sier statsråden.

Norge har gått sammen med tolv europeiske land for å etablere den nye, europeiske datatjenesten for samfunnsvitenskapelig og humanistisk forskning, Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA). Det er Norge som er vertskap for CESSDA, og hovedkontoret vil ligge på Nygårdshøyden i Bergen.

Mye av arbeidet i CESSDA foregår i de enkelte medlemslandene, men Bergen vil bli et knutepunkt for koordinering av CESSDAs arbeid. Hvert medlemsland forplikter seg til å stille med et eget nasjonalt kompetansesenter som skal bidra til det nye samarbeidet. Det norske kompetansesenteret er Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) som også ligger i Bergen.

– Norge vil med dette stille i fremste klasse når det gjelder kompetanse på forskningsdata og når det gjelder tilgang til data. Det at vi nå får en så viktig og sentralt plassert enhet i Norge, vil få stor betydning for forskningsmiljøene innen flere fagfelt. Teknologien som utvikles og den brede tilgangen til data som etableres, vil legge til rette for økt forskning og samarbeid på tvers av fagfelt og landegrenser, avslutter kunnskapsministeren.

Den nye organisasjonen er en utvidelse av et datasamarbeid som er blitt bygd opp i Europa over en 30-årsperiode og som nå er formalisert. Medlemskap er på nasjonalt nivå. Kunnskapsdepartementet forvalter det norske medlemskapet.

Les mer om CESSDA

For ytterligere opplysninger: Adm.dir. Bjørn Henrichsen (NSD), tlf. 908 35 491