Historisk arkiv

Skolestart 2013: Mer læring og motivasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Nærmere 9000 lærere og skoleledere får tilbud om kompetanseheving skoleåret 2013/2014. Elever på ungdomstrinnet og videregående får en mer praktisk skoledag.



Nærmere 9000 lærere og skoleledere får tilbud om kompetanseheving skoleåret 2013/2014. Elever på ungdomstrinnet og videregående får en mer praktisk skoledag.

– Vi står foran et stort lærerløft i norsk skole. Opp mot 9000 lærere starter denne høsten på etter- og videreutdanning, og vi styrker lærertettheten på ungdomstrinnet. Elevene vil merke at det innføres stadig mer varierte undervisningsmetoder, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Lærere på 250 skoler med ungdomstrinn starter i høst med etterutdanning i klasseledelse og mer praktiske undervisningsmetoder i lesing, skriving og regning. I løpet av de neste fire årene skal alle lærere på ungdomstrinnet få tilbud om dette.

– Vi er nå i full gang med en storsatsing på ungdomsskolen. Målet er mer motivasjon og økt læring for elevene, sier kunnskapsministeren.

Nye valgfag
Utdanningsdirektoratet har utviklet seks nye valgfag for elever på 8. og 9. trinn:

  • Natur, miljø og friluftsliv
  • Trafikk
  • Innsats for andre (sosialt entreprenørskap)
  • Reiseliv
  • Demokrati i praksis
  • Levende kulturarv

– Ved å gi elevene mulighet til å følge sine interesser og lære på varierte måter, vet vi at de lærer mer også i kjernefagene i skolen, sier Kristin Halvorsen.

De nye valgfagene kommer i tillegg til de åtte valgfagene som ble innført høsten 2012. Fra neste skoleår får også elever på 10. trinn tilbud om valgfag.

600 nye lærerårsverk
Det blir gitt statlig, øremerket tilskudd til om lag 600 nye lærerårsverk på ungdomstrinnet fra skoleåret 2013/2014. Ungdomsskoler med mer enn 20 elever pr. lærer og grunnskolepoeng under snittet får tilbud om å delta. Til sammen får 200 ungdomsskoler delta i den nye prøveordningen, og forsøket skal vare i fire år.

– Gjennom å øke lærertettheten vil elevene på disse ungdomsskolene få bedre oppfølging, og det blir rom for mer praktisk tilnærming til fagene, påpeker Halvorsen.

Storsatsing på yrkesfag
Kunnskapsdepartementet fortsetter arbeidet med å gjøre yrkesfagene mer praktiske og relevante. Det er opprettet 19 knutepunktskoler som har et spesielt ansvar for å utvikle og spre kompetanse om yrkesretting av fellesfagene norsk, matematikk, engelsk og naturfag. I fjor ble Samfunnskontrakten for flere læreplasser undertegnet av kunnskapsminister Kristin Halvorsen og partene i arbeidslivet.

Fra skolestart i høst kommer følgende endringer på yrkesfag:

  • Flere elever skal kunne veksle mellom skole og bedrift alle fire årene
  • Nytt praksisrettet skoletilbud for elever som ikke har fått læreplass
  • Hospiteringsordninger der lærere i skolen hospiterer i bedrift og ansatte i bedrifter hospiterer i skolen

– Regjeringen viderefører og styrker innsatsen for å øke gjennomføringen på videregående og for å praksisrette yrkesopplæringa, understreker Kristin Halvorsen.

I stortingsmelding nr. 20 På rett vei – Kvalitet og mangfold i fellesskolen, som ble lagt fram i vår, ble de største endringene i yrkesfagene på 20 år varslet. Gjennom økt fleksibilitet, yrkesrettet opplæring og tidligere utplassering i bedrift skal fag- og yrkesopplæringen bli mer attraktiv og relevant for både elever og arbeidslivet.

 

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen på Uranienborg skole 
Foto: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen under pressekonferansen på Uranienborg skole