Historisk arkiv

Satser på menneskerettigheter og fredsarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å styrke freds- og menneskerettighetsarbeidet med 24,5 millioner kroner i 2013.

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å styrke freds- og menneskerettighetsarbeidet med 24,5 millioner kroner i 2013. HL-senteret i Oslo, Narviksenteret i Nordland, Stiftelsen Arkivet i Kristiansand og Falstadsenteret i Nord-Trøndelag får ekstra bevilgninger.

– Freds- og menneskerettighetssentrene er viktige institusjoner som bidrar til demokratiforståelse og deltakelse. De er viktige formidlere av kunnskap til barn og unge, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Regjeringen foreslår å bevilge 20 millioner kroner til vedlikehold og modernisering av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Senteret holder til i Villa Grande på Bygdøy og hadde i fjor 6 000 besøkende elever. I tillegg kommer det midler til en stilling for å styrke undervisning om og forskning på antisemittisme.

– Det er viktig at vi jobber systematisk og helhetlig mot rasisme og antisemittisme. HL-senteret er sentralt i dette arbeidet, sier kunnskapsministeren.

Regjeringen foreslår også en opptrapping av støtten til Narviksenteret, slik at senteret kan flytte inn i nye lokaler på Narvik Torv til en kostnad på 81,5 millioner kroner. Narviksenteret fremmer kunnskap om fred og menneskerettigheter, blant annet gjennom formidling av krigs- og okkupasjonshistorien til Nord-Norge.

Stiftelsen Arkivet i Kristiansand og Falstadsenteret i Nord-Trøndelag formidler begge krigs- og fangehistorier for skoleklasser. Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 3 millioner kroner til vedlikehold og formidlingsutstyr ved disse institusjonene.

 
Foto: Scanpix/UD