Historisk arkiv

Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor åpnet i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Kulturminister Trond Giske åpnet i dag 22. oktober 2008 forskningsprogrammet ”Virtuelt senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor”. Senteret samler landets fremste forskere på området.

Kulturminister Trond Giske åpnet i dag forskningsprogrammet ”Virtuelt senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor”. Senteret samler landets fremste forskere på området. Ambisjonen er å øke og utvikle kunnskapen om frivillig sektors betydning og rolle i samfunnet, bidra til å videreutvikle en helhetlig frivillighetspolitikk og styrke frivillig sektor gjennom økt forskningsbasert kunnskap.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske ved åpningen / Foto: Kultur- og kirkedepartementet- For mange i Norge er frivillighet nesten det viktigste i livet. Det er viktig at vi får vite mer om denne sektoren som årlig omfatter 115.000 frivillige årsverk, sa kultur- og kirkeminister Trond Giske ved åpningen.

- 58 prosent av befolkningen har deltatt i en form for frivillig arbeid i løpet av det siste året, og mange knytter identitet og livskvalitet til dette arbeidet. Selv om dette er svært høye tall, er det behov for å finne ut mer om de som ikke deltar. Vi må bruke frivillig sektor i arbeidet med inkludering, likestilling og demokratisering, og jeg har stor tro på at dette forskningsprogrammet skal bidra til dette arbeidet, sa Giske.

Forskningsprogrammet ledes av Institutt for samfunnsforskning og Rokkansenteret og programmets ansikt utad er nettsiden for det virtuelle forskningssenteret.

Programmet har en tidsramme på tre år med en opsjon på utvidelse av de økonomiske og tidsmessige rammer blant annet gjennom deltakelse fra flere departementer. Hovedtemaene i programmet er:

  • Perspektiver på deltakelse 
  • Endringsprosesser i frivillig sektor 
  • Hvordan statlige finansieringsordninger og øvrige rammevilkår påvirker utviklingen i frivillig sektor 
  • Inkluderingsperspektiv

Ann-Helen Bay, Direktør ISF og Jan Erik Askildsen, Forskningsdirektør Rokkansentret / Foto: Kultur- og kirkedepartementetDet tverrfaglige programmet skal blant annet belyse endringer i frivillig sektor fra 1998 til 2008 og hvordan nye deltakelsesformer utfordrer den tradisjonelle og mer hierarkisk organiserte frivilligheten. Programmet skal forske på offentlige styringsvirkemidler overfor frivillig sektor og se på organisasjonene i et inkluderingsperspektiv.

Programmet finansieres av Kultur- og kirkedepartementet (KKD) og Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) med 4,9 millioner kroner i 2008, KKD med 3,5 millioner kroner og BLD med 1,4 millioner kroner. Kultur- og kirkedepartementet øker bevilgningen med 1 million kroner i 2009.

Bakgrunnen for forskningsprogrammet på sivilsamfunns- og frivillighetsfeltet er Soria Moria-erklæringen og St.meld.nr. 39 ( 2006-2007)  ”Frivillighet for alle” som slår fast behovet for ny og systematisert kunnskap på feltet, både for å skape et bedre grunnlag for en ny og helhetlig frivillighetspolitikk og for å styrke sivilsamfunn og frivillig sektor.

Mer informasjon om forskningsprogrammet finner du på www.sivilsamfunn.no

Fra åpningen /Foto: Kultur- og kirkedepartementet