Historisk arkiv

Mirakler, politikk og arkitektur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

- God arkitektur kan gjøre mirakler for et sted, sa statsråd Trond Giske da han åpnet konferansen Ny norsk arkitekturpolitikk som ble arrangert på DogA 26. og 27. mai for å få innspill til Regjeringens arkitekturpolitiske handlingsplan.

Kulturminister Trond Giske ved åpningen av konferansen Ny norsk arkitekturpolitikk. Foto: Roberto Di Trani

Bildet: Kulturminister Trond Giske ved åpningen av konferansen Ny norsk arkitekturpolitikk. Foto: Roberto Di Trani

Hør statsrådens tale (MP3/7MB)

- God arkitektur kan gjøre mirakler for et sted, sa statsråd Trond Giske da han åpnet konferansen Ny norsk arkitekturpolitikk som ble arrangert på DogA 26. og 27. mai for å få innspill til Regjeringens arkitekturpolitiske handlingsplan. 

Forventningen til handlingsplanen er store, og konferansens trekkplaster Monocle-redaktør Tyler Brûlé oppsummerte det enkelt og greit slik:
- Rikdom avler ansvar. Hele verden ser til Norge. Dere har anledning til å vise vei med å lage en arkitekturpolitikk som kan bli et forbilde.

Et bedre Norge
Til sommeren kommer Regjeringens arkitekturpolitiske handlingsplan som 13 departementer står bak.
– Målet med handlingsplanen er å etterlate noe fornuftig fra den velstandstida vi lever i nå. At man kan se tilbake og tenke at vi skapte et bedre Norge, sa kultur- og kirkeministeren og fortsetter:
– Handlingsplanen skal bidra til at alle som har et ansvar for byggevirksomhet, har et bevisst forhold til hvordan man skaper omgivelser med høy kvalitet. At man ikke tar de billigere valgene som fører til at byrom og arkitektur får en ringere kvalitet.
Giske håper handlingsplanen vil inspirere kommuner og fylkeskommuner.
– Oslo er i ferd med å få en egen handlingsplan, og Trondheim er på planleggingsstadiet.

Offensiv politikk
Arkitekt og direktør i Norsk Form, Nina Berre, var en foredragholderne som kom med flere konkrete innspill til handlingsplanen.
– Regjeringens arkitekturpolitikk må skue framover, være offensiv og ha ambisjoner om å fremme høy kvalitet i det som planlegges og bygges.
Hun trakk fram Nederland, Danmark og Storbritannia. De har en aktiv arkitekturpolitikk.
– I Nederland er Riksarkitektens atelier Regjeringens rådgivningsorgan som lenge har satt høye kvalitetskrav til bygde omgivelser. En rekke tiltak har ført til at interessen for arkitektur har økt og at Nederland fortsatt har et innovativt omdømme internasjonalt.

Inspirerende toaletter
Men vi trenger ikke gå lengre enn ut i den norske naturen for å hente inspirasjon. Statens vegvesens prosjekt Nasjonale Turistveger har utviklet eksperimentell arkitektur i storslått natur. Rasteplasser, utsiktspunkt, toaletter langs veien er de siste årene blitt oppgradert betydelig.
– Erfaringer med Nasjonale Turistveger kan overføres til store statlige prosjekter. Det blir stilt høye kvalitetskrav og ulike råd bestående av fagpersoner har sikret kvaliteten.
I tillegg understreker Berre at det blir brukt mye tid på idé- og konseptfasen, og det er gode økonomiske rammer for prosjektene.
– Hele tiden har de søkt etter gode arkitekter som kan tilføre noe nytt. En rekke unge arkitekter er brukt.

Vilje og økonomi
Nina Berre har snakket seg varm om foregangsland og prosjekter og avslutter med konkrete råd til regjeringen.
– Det må være en politisk vilje til å gjennomføre, konkrete tiltak og økonomiske bevilgninger som underbygger tiltakene.

Kultur- og kirkedepartementet og Norges forskningsråd inviterte til konferansen.

Tekst: Katharina Dale Håkonsen, Norsk Form
Foto: Roberto Di Trani

Last ned Nina Berres foredrag Politikk for kvalitet