Historisk arkiv

Mer gratis TV

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Kronikk av kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) i Dagens Næringsliv 7. mai 2007.

Innlegg i Dagens Næringsliv 7. mai 2007

Dagens Næringsliv skriver på lederplass fredag 4. mai at det digitale bakkenettet gir dyrere TV i Norge. Bakgrunnen er Samferdselsdepartementets uttalelse om at kanalen Viasat 4 ikke har krav på å bli sendt gratis på det nye nettet. Heldigvis tar Dagens Næringsliv feil. Det blir ikke mindre gratis TV i det nye bakkenettet enn i det gamle. Det blir mer.

I dag har vi to riksdekkende gratiskanaler i det analoge bakkenettet, NRK1 og TV 2. I tillegg får en del av befolkningen inn NRK2 og lokal-TV/TV Norge. I det nye bakkenettet blir det minst fire gratis riksdekkende kanaler: NRKs tre kanaler (inkludert en ny tredje kanal som NRK lanserer fordi distribusjonen blir digital) og TV 2. I tillegg vil et titall radiokanaler som dels er uten riksdekning i dag, bli tilgjengelig i bakkenettet. Det kan også bli enda flere kanaler som går gratis. Samferdselsdepartementet har ikke sagt nei til gratiskanaler, men at RiksTV ikke kan pålegges å sende Viasat4 gratis.

Om MTG-eide Viasat4 ønsker det, har de selvsagt full mulighet til å sendes gratis i MTGs egen satellittdistribusjon. Det kan vel ikke være sånn at MTG mener det bare er andre distributører som skal ta jobben med å bringe Viasats kanaler gratis ut til seerne?

Et avgjørende framskritt med det digitale bakkenettet er at NRKs kanaler for første gang vil nå ut til alle, gratis. NRK2 når i dag bare 53 % av befolkningen via bakkesendinger. Kravet til det digitale bakkenettet er at det skal dekke minst 95 % av befolkningen. I tillegg er NRK pålagt å sørge for at de siste 5 % også får gratis tilgjengelighet til NRKs kanaler over satellitt. Derfor har NRK inngått avtaler med Viasat og Canal Digital om dette. Seerne i disse områdene må skaffe teknisk mottakerutstyr på samme måte som de som bruker det digitale bakkenettet.

I en avtale mellom Kultur- og kirkedepartementet og TV 2 har TV 2 forpliktet seg til å være gratis fram til 2010. Det var ingen selvfølge, men resultat av tøffe forhandlinger. Hva som skjer fra 2010 er ikke avgjort, men det er riktig at TV 2 da har mulighet til å ta betalt. Det har imidlertid ingenting med det digitale bakkenettet å gjøre. Det er grunn til å tro at dersom vi ikke hadde bygd ut det nye nettet, ville TV 2 uansett ikke fornyet konsesjonen i det analoge bakkenettet. Da TV 2 sist fornyet konsesjonen ble denne muligheten vurdert, fordi dekningen gjennom kabel eller satellitt allerede var stor. I dag er den enda større.

Dersom vi ikke hadde bygd et digitalt bakkenett, hadde TV 2 dermed uansett forlatt det analoge nettet, og fritt kunne valgt å bli betalingskanal. NRK ville sittet igjen med milliardregningen for å vedlikeholde og drifte det analoge nettet alene. Samtidig hadde toget gått for muligheten til å få digital-TV ut til hele landet. Det ville heller ikke vært mulig for NRK å utvide til tre riksdekkende kanaler i det gamle analoge nettet. Viasat 4 hadde det selvsagt heller ikke vært plass til, verken som gratiskanal eller som betalingskanal. Det er altså en videreføring av dagens nett som ville gitt dårligere og dyrere TV-tilbud.

Regjeringspartiene mente i forrige stortingsperiode at staten burde ha bygd ut det digitale bakkenettet slik man gjør i Sverige. Da hadde man hatt større muligheter til å stille krav til kanalene som skal distribueres i det nye nettet. Det var det dessverre ikke mulig å få de daværende regjeringspartiene eller Frp med på. Regjeringen har dessuten sikret muligheten for å pålegge distribusjon for kanaler som påtar seg allmennkringkastingsforpliktelser. I en slik framtidig utlysning er selvsagt Viasat 4 også velkommen.

Det hadde vært positivt med en sterkere konkurranse om bakkenett-konsesjonen. NTV var den eneste som leverte et tilbud. Det er vanskelig å se for seg at NTV hadde tatt oppdraget dersom staten i forhandlingene hadde krevd at alle kanaler skulle ha rett til å bli sendt gratis, en slik rett kunne jo ikke kun gjelde Viasat 4. Da hadde man sparket beina under økonomien i det nye digitale nettet. Når en privat aktør skal investere et milliardbeløp i et nytt nett, må de også gis mulighet til inntekter.

Gjennom konsesjonen for bakkenettet, NRKs utvidelse til tre kanaler og den reforhandlede TV 2-konsesjonen har vi sørget for at gratistilbudet blir bedre i det nye digitale nettet enn det ville blitt i det gamle. Kvaliteten på TV-bildet blir mye bedre, man får bedre tekst-TV og nye tjenester vil utvikles. I tillegg blir det mulighet til å velge blant et større antall betalingskanaler. Dermed blir også Norge en del av den framtidige digitale TV-verden.