Historisk arkiv

Gullsekken 2009 til Gosen skole og produksjonen ”Kulde”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Prisen for beste kulturarbeid i skolen gikk til Gosen skole i Stavanger. Prisen for beste produksjon gikk til det psykologiske dramaet ”Kulde”, produsert av Trøndelag Teater.

Høyoppløslig bilde av vinnerne av Gullsekken 
Foto: Sverre Houmb/Norsk Tipping

Gullsekk - utdeling Hedmarkmuseets aula 2009 De stolte vinnerne av Gullsekken 2009 sammen med direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid og statssekretær Halvard Ingebriktsen. Fra venstre: Torgeir Reiten og Bente Dyrseth fra Trøndelig Teater som vant beste produksjon, med "KULDE", direktør Norsk Tipping Torbjørn Almlid, Stephanie Owusu-Boakye, elevrådsleder ved Gosen Skole som vant for "BESTE SKOLE" skolen som har greid å benytte seg av den kulturelle skolesekken på best mulig måte. Statssekretær i KKD Halvard Ingebriktsen, og Åsmund Berge Jenssen fra Gosen Skole i Stavanger.

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Kultur- og kirkedepartementet og administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping delte tirsdag ut prisene til beste skole og beste produksjon. Gullsekken er Den kulturelle skolesekkens egen pris, og deles ut for innsats for formidling av kunst og kultur i skolen. Det deles ut to priser á 100 000 kroner til beste skole og beste produksjon. I år ble det også delt ut en egen elevpris. Det var produksjonen ”Snøret i bånn?” som stakk av med utmerkelsen fra elever i Hedmark.

Høyoppløselig bilde av elevprisen
Foto: Sverre Houmb/Norsk Tipping
Gullsekk - utdeling fra Norsk Tipping i Hedmarkmuseets aula 2009 Her er skoleelevne fra Kongsvinger som utgjorde juryen som delte ut "HEDMARK-ELEVENES FAVORITT" - som ble "Snøret i bånn" en sangforestillling om sjekking tonesatt med uvanlig klassisk musikk. Her er prisvinnerne Olav Veierød og Gunnar Flagstad flankert av juryrepresentantene Maria Ekren, LOTTO-vertinne Hilde Wøhni Joakimsen, Kaia Gulbrandsen, Statssekretær i KKD Halvard Ingebriktsen, Marthe Dypvik, direktør i Norsk Tipping Torbjørn Almlid og Gunn Therese Gjermundshaug.

Beste skole

Gosen skole i Stavanger vant prisen for beste kulturarbeid i skolen i konkurranse med tre andre finalister. Juryen påpeker at Gosen skole har hatt et langvarig og bredt engasjement innen kunst- og kulturarbeid. Kulturtiltakene er mangfoldige gjennom elevaktiviteter og samarbeid med profesjonelle kunstnere og kunstinstitusjoner. Skolen arbeider aktivt for at kunst- og kulturaktiviteter skal gjennomsyre hele virksomheten som en naturlig del av alle fag. Kultur er eget fokusområde i skolens kvalitetsplan. De øvrige finalistene var: Kolnes skole, Karmøy, foreslått av Rogaland fylkeskommune, skolene i Kongsberg kommune, foreslått av Buskerud fylkeskommune og Åndalsnes ungdomsskole, Rauma, foreslått av Møre og Romsdal fylkeskommune.

Beste produksjon

Om vinneren av Gullsekken for beste produksjon, Kulde, har juryen følgende kommentar: ”Kulde er et psykologisk drama om tre ungdommer som ikke finner seg til rette i samfunnet. Keith er intelligent og kunnskapsrik med nynazistiske holdninger, og Anders og Ismael jatter med. Skolen er over og livet skal feires når Kalle, en vellykket adoptivgutt med feil farge dukker opp …  Kulde gir et brutalt og følsomt bilde av et dagsaktuelt tema som treffer målgruppen, - elever på videregående, lærere og foreldre – godt.”  Kulde er skrevet av svenske Lars Norén, oversatt av Martine Løkholm og produsert av Trøndelag Teater. Regi ved Marit Moum Aune og lys og visuell design ved Eivind Myren.  Medvirkende er Torgeir Reiten, Ole Martin Aune Nilsen, Mads Bones og Hermann Sabado.

De øvrige produksjonsfinalistene var: "Hun derre Jenny", scenekunst, produsert av Brageteatret - foreslått av Buskerud fylkeskommune. "Simons historie", scenekunst, en samarbeidsproduksjon mellom Hordaland teater, Sogn og Fjordane Teater og Den Nationale Scene - foreslått av Hordaland fylkeskommune. "Voff! Art!", scenekunst, produsert av Sagliocco Ensemble - foreslått av Norsk scenekunstbruk.

Fra overskudd til kulturkroner

Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing som bidrar til at elever i grunnskolen får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. I skoleåret 2008/2009 tilføres Den kulturelle skolesekken 167 millioner kroner fra overskuddet i Norsk Tipping.

Juryen har blitt ledet av artist Maj Britt Andersen, og de øvrige jurymedlemmene har vært: Trond Johnsen, utdanningsdirektør i Oppland, Shanti Brahmachari, daglig leder Norsk Skuespillersenter, Per Terje Naalsund, lærer og tidligere filmmedarbeider, Marny Skeie Henkel, lærer og leder for Rasmus Løland-prosjektet og Nashornet, Pål Giørtz, generalsekretær i Norske dramatikeres forbund og Elisabeth Sørheim, formidlingsleder i Norske kunsthåndverkere.

Kontaktpersoner:

Sekretariatet for Den kulturelle skolesekken, Astrid Holen 23117500/92629480

Norsk Tipping, Gerd Holter 62514000