Historisk arkiv

Norsk-russisk samarbeid i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Jazz, biblioteker, barn og urfolk er blant de viktigste stikkordene i det første treårige programmet for norsk-russisk kultursamarbeid.

I Moskva søndag 14. juni signerte kultur- og kirkeminister Trond Giske og Russlands kulturminister Alexander Avdejev det første treårige programmet for norsk-russisk kultursamarbeid, som løper fra 2010 til 2012.

Handlingsplanen for norsk-russisk kultursamarbeid i nordområdene ble signert av de to ministrene i Oslo i januar. Planen legger opp til treårige programmer som alle skal løfte frem forskjellige temaområder på kulturfeltet. I tillegg foregår et utstrakt kultursamarbeid på regionalt nivå i de tre nordligste fylkene og i det nordvestlige Russland.

I det første samarbeidsprogrammet er følgende områder trukket fram:

Jazz
Det legges særlig vekt på å gjøre den årlige internasjonale festivalen ”Jazz days” i Arkhangelsk til en norsk-russisk møteplass.

Litteratur og bibliotek
Dette innebærer blant annet internasjonal bokutveksling mellom folkebiblioteker og utvikling av en norsk-russisk bibliotektjeneste i Kirkenes.

Filmfestivaler og koproduksjon
Blant hovedmålene er å gjøre Tromsø Internasjonale Filmfestival og The Northern Travelling Film Festival til norsk-russiske møteplasser.

Barn og unges kunst- og kultursamarbeid
Med særlig vekt på å utvikle norsk-russiske møteplasser.

Urfolks kunst og kultur
Det skal skapes felles arenaer for utvikling av urfolks kunst og kultur.

I tillegg skal Trond Giske sammen med den russiske visekulturminister Andrej Busygin, åpne en norsk utstilling for kunsthåndverk, der bl.a. Inger Blix Kvammen fra Pikene på broen i Kirkenes deltar. Giske skal også besøke et nasjonalt senter for samtidskultur og Ilja Glazunovs akademi for maleri og skulptur.

Fullstendig programtekst