Historisk arkiv

Eventyrlig foredrag med viktig budskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Foredragsturneen Nytt land - nytt klima på Universitetet i Stavanger

Tobias Thorleifsson er eventyreren som dro i norske polarhelters fotspor og oppdaget en verden i endring. På oppdrag for Klima- og miljødepartementet reiser han land og strand rundt med et foredrag som både begeistrer og bekymrer.

Tekst Sindre Bø, foto: Tommy Ellingsen

Tobias Thorleifsson
(Foto: Tommy Ellingsen)

STAVANGER: Vi sitter tørt og varmt i et auditorium på Norsk Hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger. På lerretet vises bilder og film fra arktiske strøk i Canada så frostrøyken står, utenfor hamrer regnet ned i mengder som selv til Stavanger å være er uvant.

På podiet står Tobias Thorleifsson og underholder publikum med historiske anekdoter fra Otto Sverdrups tid, artige historier fra hans egne turer og vitenskapelige fakta som gir rynker i pannen til selv klimaskeptikere.

Faktaformidler

Anledningen er foredragsturnéen «Nytt land – nytt klima», som Tobias Thorleifsson er ansvarlig for på oppdrag fra Klima- og Miljødepartementet. Thorleifsson er i denne settingen først og fremst eventyrer og formidler, men han uttaler seg også med bakgrunn som historiker og samfunnsviter med spesialisering innenfor suverenitetskonflikter i polarområdene. Og han er nøye med å understreke at han ikke opptrer på vegne av miljøbevegelsen.

- Jeg har aldri vært medlem av noen miljøorganisasjon. Siden 2008 har jeg brukt ekspedisjonene mine i polare strøk til å fortelle om endringene som foregår i nordområdene. For naturen er i forandring, det er det ingen tvil om, slår Thorleifsson fast.

Selv om han er mentor for Klima- og miljødepartementets miljøambassadører, regner han seg selv som en nøktern faktaformidler. Han er ingen korsfarer på vegne av en part i miljødebatten.

- Jeg samarbeider med forskere og ønsker å levendegjøre forskningen. Gjennnom mine foredrag og erfaringer fra felten vil jeg gi folk opplevelser, fordi opplevelser skaper bevissthet. Jeg bruker nordmenns store interesse for natur og friluftsliv til å nå et større publikum, forklarer Thorleifsson.

Det siste Tobias Thorleifsson ønsker er å stå på scenen og vifte med den moralske miljøpekefingeren.

- Det er ikke min oppgave å fortelle folk hva de skal gjøre eller mene om miljøsaker. Mitt bidrag i denne viktige saken er å formidle kunnskap og øke bevissthetsnivået, slik at folk bedre kan gjøre seg opp egne meninger og ta egne valg. Og jeg forsøker alltid å holde foredrag utenfor miljøbevegelsen, hvor bevissthetsnivået allerede er høyt.

- Men du har vel meninger om for eksempel oljeindustri i arktiske strøk?

- Vel, jeg er noe usikker på om det virkelig er til arktiske strøk vi skal for å utvinne framtidens olje og gass. Husk at Barentshavet, hvor det allerede er en viss oljeindustri, er værhardt nok. Men det er langt mildere der enn andre polare strøk på samme breddegrad. Områdene i Canada som ligger like langt nord som Hammerfest, er frosset ned åtte måneder i året. Og skifergass-utviklingen i mer gjestmilde strøk av Jorden kan ha gjort utvinningen av hydrokarboner i arktiske strøk mindre aktuelt. Det som er mer bekymringsfullt og som er mitt budskap, er hvordan den sårbare arktiske naturen er i endring, sier Thorleifsson.

Erfaren foredragsholder

Thorleifssons foredrag "Klima på Vippepunktet" og "Øyenvitne" har vært holdt på flere hundre skoler og utdanningsinstitusjoner de siste årene. I tillegg har han holdt klimakurs for lærere sammen med doktorgradsstipendiat, meteorolog og StormGeo-gründer, Siri Kalvig, samt forskningsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning, Helga «Kikki» Kleiven. Tobias Thorleifsson har også vært på en rekke foredragsturneer i USA og formidlet sitt budskap på Museum of Natural History, i National Geographic Society og i The Explorers Club.

Den pågående turnéen i Norge, «Nytt land – nytt klima», bygger på en 65 dagers ekspedisjon i arktisk Canada ifjor. Thorleifsson fra Norge, John Huston fra USA, Hugh Dale-Harris fra Canada og Kyle O'Donoghue fra Sør-Afrika gikk med én trekkhund hver over 1000 kilometer langs Ellesmereøya. Firemannsekspedisjonen gikk i Otto Sverdrups fotspor. Sverdrup og hans mannskap kartla mer enn 150.000 kvadratkilometer med nytt land under den andre Fram-ekspedisjonen fra 1898 til 1902, noe som er den største kartleggingen av polart område uten bruk av fly eller satellitt noensinne.

Området er blant de mest avsidesliggende, villeste og mest naturskjønne steder i Arktis, men er det også ett av områdene i verden som er hardest rammet av klimaendringer, noe New Land 2013-ekspedisjonen fikk erfare.

- Ekspedisjonen hadde flere hensikter, men en av dem var å kommunisere med skoleelever underveis og bidra til kunnskapsformidling om avsides områder i verden. Rundt 25.000 skolelever tok del i våre opplevelser på denne turen, forteller Thorleifsson. Blant annet lærer elevene at iskappen i Arktis de siste tiårene har minket radikalt i utbredelse, at den viktige flerårs-isen blir sjeldnere og at isen i seg selv blir tynnere.

- Hvordan har erfaringene på turnéen vært så langt?

- Inntrykket jeg sitter igjen med er at klimautfordringen er like relevant for en økonomistudent som den er for en biolog. Dette er en styrke fordi temaet fenger andre enn de typisk miljøinteresserte. Et bredt spekter av befolkningen må utfordres, og det mener jeg at denne foredragsturnéen gjør. Det er ingen tvil om at utgangspunktet mitt i egne opplevelser engasjerer. Ofte skulle jeg ønske at jeg hadde mer tid på de stedene jeg besøker.

Thorleifssons ekspedisjon ble også filmet. En times dokumentar vil bli vist på TV2 i påsken. Her kan folk glede seg til fantastiske bilder ikke bare av storslått natur, men også innslag fra arktiske oaser med eget mikroklima og et yrende dyreliv. Nærkontakt med moskus, polarharer, ulver og isbjørn er noen stikkord fra Thorleifsson og kompanis opplevelser.

Bakgrunn

Universiteter og høyskoler kan nå få foredragsbesøk av Tobias Thorleifsson. På vegne av Klima- og miljødepartementet turnerer han Norge med foredraget «Nytt land – nytt klima», der han forteller om intense naturopplevelser og formidler klimakunnskap om hva som skjer i det enn så lenge kalde nord. Alt fra økonomistudenter på Norges Handelshøyskole til studenter på Menighetsfakultetet kan glede seg til besøk og faglig påfyll fra Tobias Thorleifsson i vår.

For mer informasjon om foredragsturneen "Nytt land - nytt klima", http://newland2013.generasjongronn.no eller kontakt: Kristin.Westby@kld.dep.no