Historisk arkiv

Forsøkskommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tolv kommuner er inviterte til å delta i forsøk med internettstemmegivning ved stortingsvalget i 2013. Dette er Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund.

Tolv kommuner er inviterte til å delta i forsøk med internettstemmegivning ved stortingvalget i 2013. Dette er Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn, og Ålesund. Ti av disse kommunene deltok også i forsøket i 2013. Fredrikstad og Larvik er nye forsøkskommuner.

Internettstemmegivning er et supplement til det vanlige, papirbaserte valget. Det betyr at velgerne i forsøkskommunene selv bestemmer om de vil stemme via Internett eller med vanlig papirstemmeseddel. Det er kun mulig å stemme via Internett ved forhåndsstemmegivningen. På valgdagen(e) er det kun mulig å stemme på papir.

Hvorfor kommunene deltar i forsøket:

 

Kommunevåpen for Bodø kommuneBodø kommune ønsker å delta i dette prosjektet fordi vi ønsker å være med på å utvikle en valgordning tilpasset dagens teknologiske samfunn, samtidig som sikkerhet og tillit til valgordningen opprettholdes. Bodø kommune ønsker at dette forsøket skal bidra til økt tilgjengelig for alle innbyggere enten de oppholder seg i utlandet eller av en eller annen grunn skulle ha problemer med å komme seg til valglokalene.

 Bodø kommunes nettside

Foto av Svein Inge Johansen
Svein Inge Johansen
Foto av Dag Dahlberg
Dag Dahlberg      

_______________________________________________________________________________

Bremangers kommunevåpenBremanger kommune var ein av forsøkskommunane som fekk prøve ut internettrøystegjeving i 2011, for vår kommune var prosjektet vellukka, vi set difor stor pris på at vi også i år får delta i prosjektet. Internettrøystegjeving gjev innbyggjarane i kommunen eit betre tilbod når det gjeld tilgjengelegheit ved førehandsrøysting. Kommunen har i underkant av 4000 innbyggjarar, men har ei stor utfordring med spreidd busetnad og avstand på 13 mil frå eine ytterkanten til den andre. Vi er utan vidaregåande skule og har mange innbyggjarar som arbeidar offshore og på fiske. Internettrøystegjeving betrar òg tilhøva for funksjonshemma, då dei kan avgje røyst og endre på røystesetelen utan hjelp frå andre.

Bremanger kommunes nettside

Bilde av Stine Senneset
Stine Senneset   

__________________________________________________________________________________ 

Kommunevåpen FredrikstadFredrikstad kommune synes det er interessant å være med på utviklingsprosjekter og prøve nye ting. Vi er – sikkert som alle kommuner – opptatt av demokratiutvikling og nye metoder å nå ut til folk på, både i valgsammenheng, men også i hverdagen. Vi har et større prosjekt vi har kalt ”Engasjer mer” og dette passer fint sammen med å være forsøkskommune både for elektronisk kryss i manntall og elektronisk forhåndsstemming. Vi har en oppegående og ivrig IT-avdeling som tar hånd om det tekniske og vi ser fram til gjennomføring av årets valg!

Fredrikstad kommunes nettside

Bilde av Ingrid Trømborg
Ingrid Trømborg
Bilde av Irene Karlsen
Irene Karlsen
 

 

  

__________________________________________________________________________________ 

Kommunevåpen for Hammerfest kommuneHammerfest kommune var en av forsøkskommunene i 2011, og vi er svært glade for at velgerne i vår kommune får mulighet til å avgi stemme via internett også ved stortingsvalget i 2013. I vår kommune valgte hele 25,89 % av de som stemte ved kommunevalget i 2011 å avgi sin stemme via internett. Vi oppfatter at de som valgte internettstemmegivning ved forrige valg fikk stor tillit til den elektroniske valgløsningen og vil velge å bruke denne igjen også ved dette valget. Hammerfest kommunes overordnede mål med å delta i KRDs valgprosjekter med internettstemmegivning er å skape større interesse for valg i vår kommune og derigjennom oppnå høyere valgdeltakelse og en sterkere forankring av lokaldemokratiet.

Hammerfest kommunes nettside

Foto av Trude Klaussen
Trude Klaussen
Foto av Grethe Johannessen
Grethe Johannessen 

 

 


 

 __________________________________________________________________________________ 

Kommunevåpen LarvikLarvik kommune ønsker å delta i E-valg 2013, først og fremst for å være med i en spennende utvikling når det gjelder nye teknologiske valgløsninger. E-valg gir oss muligheten til å møte velgerne på en ny måte – i de elektroniske kanaler hvor flere og flere av våre innbyggere etter hvert befinner seg.  Elektronisk stemmegiving vil øke tilgjengeligheten for velgerne, og kanskje bidra til at flere unge avgir sin stemme. Det blir spennende å se om Internett avstemmingen vil gi økt valgdeltagelse. E-valg 2013 er i seg selv en spennende utfordring for vår organisasjon. Det gir oss ny viten og verdifull kompetanse.

Larvik kommunes nettside

Bilde av Tove Lisbeth Vasvik
Tove Lisbeth Vasvik
Bilde av Rigmor Hauge
Rigmor Haug
 

 

 

 

__________________________________________________________________________________ 

Mandal kommunevåpen

I Mandal kommune er vi glad for at våre velgere også ved dette valget får muligheten til å stemme via nettet. Erfaringene fra lokalvalget for to år siden er svært gode. Kommunen ønsker å bidra til at flere bruker stemmeretten, og  særlig de unge.  Vi ser på muligheten for å stemme på nettet som en del av dette. Mandal kommune ønsker å være framtidsrettet og delta aktivt i det utviklingsarbeidet som forsøket med e-valg er.

Mandal kommunes nettside

Foto av Trine Merete Vestby
Trine Merete Vasby
    

 

__________________________________________________________________________________ 

Kommunevåpen for Radøy kommuneRadøy kommune er glad for at våre innbyggjarar med røysterett får tilbod om å førehandsrøyste via internett under stortingsvalet i 2013. Formannskapet har visse reservasjonar mot internettval, men ser at det må gjerast fleire forsøk for å få fram fakta før Stortinget fattar endeleg vedtak på om ordninga lar seg gjennomføre for heile landet.

Me ønskjer å vera med vidare i forsøk med internettrøystegjeving av fleire grunnar. Kommunen fekk vere med på arbeidet med å teste ut I-val for veljarane i 2011. Tilbakemeldingane me fekk frå innbyggjarane då, var at dei likte å sitje i ro og fred heime for å røyste. Me ser fordelar med at I-val auka tilgjenge for personar med nedsett funksjonsevne, og at veljarar har tilgang til relevante partilister uansett kvar i landet eller verda ein oppheld seg.

Administrasjonen har dei siste åra lagt stor vekt på gode heimesider og oppdatert informasjon til innbyggjarane, og ser på det som ei naturleg utvikling å teste ut røystegjeving via internett. Me håpar at mange vil vere med å teste ut løysinga også i 2013.

Radøy kommunes nettside

Lin Tove Thomassen
Lin Tove Thomassen 

Marianne Lilletveit

__________________________________________________________________________________

Re kommunevåpen

Re kommune ønsker å delta i e-valg 2013-prosjektet fordi kommunen mener det er viktig å tenke nytt og følge med i den generelle samfunnsutviklingen. Ved å ta i bruk ny teknologi og dermed mulighet for elektronisk stemmegivning, vil kommunen være i forkant når det gjelder utviklingen på valgområdet.

Re kommunes nettside

Foto av Margot Krøglid
Margot Krøgli     

__________________________________________________________________________________

Kommunevåpen for Sandnes kommuneI Sandnes kommune har vi all grunn til å se framover med glød og optimisme. Vi er i sterk vekst. Vi er unge. Vi søker nye løsninger. Bakgrunnen for vår deltakelse i forsøket med elektronisk stemmegivning er å øke tilgjengeligheten for våre velgere, imøtekomme forventninger fra nye generasjoner, og et stadig økende krav om raskere valgoppgjør. Det er ikke tilfeldig at visjonen vår lyder slik den gjør: Sandnes – i sentrum for framtiden. Vår visjon viser at vi har klare ambisjoner om å tenke framtidsrettet utvikling av kommunen. Vi skal være i sentrum for framtiden!

Sandnes kommunes nettside

Bilde av Guro Løvli
Guro Løvli
    

__________________________________________________________________________________ 

Kommunevåpen for Tynset kommune

Tynset kommune ønsker å videreføre muligheten for å kunne forhåndsstemme elektronisk også i 2013. Tilbakemeldingen og oppslutningen rundt ordningen ved valget i 2011 tilsier at innbyggerne ønsker en videreføring av ordningen. Det er fortsatt viktig at kommunen er åpen for å prøve ny teknologi og nye måter å løse oppgavene på.

Tynset kommunes nettside

Foto av Tone Bergfall
Tone Bergfall
Foto av Anita Nygård Øien
Anita Nygård Øien
Foto av Morten Often
Morten Often


 

 

 

__________________________________________________________________________________ 

Kommunevåpen for Vefsn kommuneVefsn kommune har følgende visjon:
-Et steg foran
 
I kommunens  IKT-plan står det: "IKT skal bidra til å gi innbyggerne i Vefsn en bedre hverdag. Vefsn kommune skal være en offensiv kommune i forkant i kommune-Norge når det gjelder bruk av IKT".

Vefsn kommunes nettside

Foto av Rigmor Jenssen Leknes
Rigmor Jenssen Leknes

 

Bilde av Frank Færø
Frank Færø    

__________________________________________________________________________________ 

Ålesunds kommunevåpenÅlesund kommune deltok i internettstemmegivning i 2011. De positive erfaringene fra dette forsøket gjør det naturlig å delta i nytt forsøk. For oss er det viktig å la i-valg være et supplement til p-valg for velgere som ønsker å avgi stemme uavhengig av tid og sted. I-valg er særlig aktuelt for velgere som i et stemmelokale ikke har tilgang til stemmeseddel som gjør det mulig å foreta endringer på seddelen. Ved i-valg blir dette mulig. Også for funksjonshemmede er i-valg et bedre tilbud enn p-valg. De vil da få mulighet for å både gjøre endringer på seddelen og å avgi stemme uten hjelp fra andre. De kan med andre ord avgi stemme fritt og hemmelig.

Ålesund kommunes nettside

Bilde av politisk sekretariat i Ålesund kommune

Tore Hals og politisk sekretariat

Kart over forsøkskommunene:

 

Kart med markering av forsøkskommuner for e-valg i 2013