Historisk arkiv

Kan systematisk HMS arbeid få ned sykefraværet?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Innlegg fra temaverksted i sykefravær

I mange bransjer er fokus på HMS et av de viktigste tiltakene for et trygt og sikkert arbeidsmiljø. Har vi vært gode nok i offentlig sektor til å anvende HMS som et verktøy i sykefraværsarbeidet?

Jon Eirik Kvalnes mener kommunene kan lære mye om HMS-arbeid av offshoreindustrien. 3. september holdt han innlegg om Stord kommunes HMS-arbeid under Sammen om en bedre kommune sitt temaverksted for sykefravær i Trondheim
Jon Eirik Kvalnes mener kommunene kan lære mye om HMS-arbeid av offshoreindustrien (foto: Ingebjørg Sørenes, KMD).

I mange bransjer er fokus på HMS et av de viktigste tiltakene for et trygt og sikkert arbeidsmiljø. Har vi vært gode nok i offentlig sektor til å anvende HMS som et verktøy i sykefraværsarbeidet? 

Jon Eirik Kvalnes har jobbet i Stord kommune i ett år for å systematisere HMS arbeidet og bruk av bedriftshelsetjeneste. Stord sitt prosjekt har fokus på sykefravær, nærvær og omdømme. Målsettingen er å komme ned på et sykefravær på 7,5 prosent, og ha ledere og ansatte som er kjent med kommunenes systematiske HMS arbeid/politikk:

- De skal se sammenhengen mellom IA arbeidet og det systematiske HMS arbeidet.

- De skal ha etablerte samarbeidsarenaer med NAV arbeidslivssenter, bedriftshelsetjenesten og personalavdelingen

- Vi har snart vært i alle avdelingene i kommunen for å se på hva de sliter med i sitt sykefravær. Vi har kjørt medarbeiderundersøkelse fra Bedre Kommune, og en del av faktorene derfra er dratt inn i våre målsettinger på omdømme og medarbeidertilfredshet. Vi skal ha en kommunikasjonsstrategi, og vi har et lederutviklingsprogram hvor en del av aktivitetene er lagt til prosjektet, sier Jon Eirik Kvalnes.


Sammenhengen mellom systematisk HMS arbeid og sykefravær
Kvalnes er utdannet sykepleier, og har videreutdanning innen HMS. Han har jobbet med HMS i privat sektor og vært et år offshore på båt. 

- Her var HMS det første som ble nevnt, alltid, sier han. Kvalnes synes det fokuset mangler i offentlig sektor. HMS handler stort sett om forebyggende aktiviteter. Det handler om å skape en helsefremmende arbeidsplass. En skal gå vernerunder, snakke om arbeidsmiljø, ha med verneombud, tillitsvalgte og ha internkontroll. Alt dette er forebyggende aktiviteter som skal ligge i bunn.

- Dette skal vi sette inn i en systematikk, og det skal føre til et fult forsvarlig arbeidsmiljø, sier Kvalnes.

Kommunens hovedmål med HMS-arbeidet er å oppnå trivsel og trygghet. De jobber med IA og for en aktiv HMS ledelse.

- Vi vil ha medvirkning fra ansatte, aktive verneombud og vi vil ha engasjerte tillitsvalgte. På den måten jobber vi mot friske medarbeidere, ingen arbeidsrelaterte ulykker og et godt arbeidsmiljø, sier Kvalnes.


PDCA – plan - do - check – act
Dette er en metode som sikrer kontroll og kontinuerlig forbedring av prosedyrer. Kvalens ønsker å bruke metoden i kommunens HMS arbeid. 

- Vi skal utarbeide planer, planlegge det man skal gjøre, ta initiativ til HMS, vise, informere og skape motivasjon for å jobbe forebyggende. For å få dette til må man utarbeide nødvendige rutiner og prosedyrer. Ingen kan gjøre det for oss, vi må gjøre det selv, sier han.

Last ned foilserie: Systematisk HMS arbeid og bedriftshelsetjenesten i sykefraværsarbeid (PDF

Last ned dokumentasjon fra de andre innleggene på temaverkstedet i sykefravær (PDF).