Historisk arkiv

Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Beregningsutvalget la frem sin endelige rapport foran årets inntektsoppgjør 26. mars. Rapporten gir oversikt over utviklingen i de senere år i lønninger, inntekter, priser og konkurranseevne.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene la frem sin endelige rapport foran årets inntektsoppgjør 26. mars. Rapporten gir oversikt over utviklingen i de senere år i lønninger, inntekter, priser og konkurranseevne. Utvalget presenterer dessuten en prognose for konsumprisveksten fra 2009 til 2010. Rapporten inneholder også korte beskrivelser av utsiktene for internasjonal og norsk økonomi.

Den gjennomsnittlige lønnsveksten fra 2008 til 2009 er anslått til 4,1 prosent, mot 6,3 prosent i 2008. Lønnsveksten i 2009 varierte mellom 1,8 prosent og 5,1 prosent i de store forhandlingsområdene med unntak av finanssektoren hvor lønnsveksten var ½ prosent. Den lave gjennomsnittlige lønnsveksten i finanssektoren skyldes klart lavere bonusutbetalinger enn forutgående år. Lønnsutviklingen i 2009 i enkelte områder er sterkt påvirket av andre forhold enn ordinære lønnstillegg. Dette gjelder bl.a. i HSH-bedrifter i varehandel hvor strukturelle endringer trakk lønnsveksten kraftig ned.

Lønnsoverhenget til 2010 anslås i gjennomsnitt til 1,2 prosent, 1,1 prosentpoeng lavere enn til 2009. 

Veksten i lederlønningene i 2009 var i flere næringer lavere enn for lønnstakerne. Nye beregninger basert på Lønns- og trekkoppgaveregisteret indikerer at veksten i topplederlønningene også var lav i 2009.

Les hele rapporten fra Beregningsutvalget på nettsidene til Arbeidsdepartementet.