Historisk arkiv

Vil forhindre flere lovbrudd i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Jeg vil gjøre mitt for at vi ikke skal få flere Terra-saker fremover. Det må bli slutt på at kommunene kan bruke fremtidige kraftinntekter i aksjer, slår kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa fast etter dagens møte med fire fylkesmenn.

Statsråden møtte i dag Fylkesmannen i Nordland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Vest-Agder for å ta opp lovlighetskontrollen som fylkesmennene har gjort av kommunene som har finansielle avtaler gjennom Terra Securities ASA.

- Vi har hatt et meget godt og konstruktivt møte, der jeg både har fått en nyttig gjennomgang av lovlighetskontrollene, samt at vi fikk drøftet innspill til videre arbeid, sier kommunalministeren.

Fylkesmennene kom med flere forslag til tiltak. Statsråden ber kommunene vurdere flere av disse videre:

Kommuneloven må tydeliggjøres og presiseres i forhold til hva som er god forretningsskikk.  Det bør foretas en bedre rolleavklaring mellom kommunerevisoren og fylkesmannen. Det tredje tiltaket Kleppa mener er nødvendig er å høyne statusen for kommunenes egne kontrollutvalg.

- Kommunene selv har ansvaret for plasseringene som er gjort i risikoinvesteringer. Departementet har hele tiden advart mot å ta for høy risiko. Disse tre tiltakene kan bidra til å hindre at flere kommuner gjør tilsvarende lovbrudd, sier kommunalministeren.

De åtte berørte kommunene har fått beskjed om å selge seg ut av Terra-investeringene. De skal levere en plan for hvordan de skal gjøre det innen 01.03.08.


• Kleppa set fortgang i regelverkrydding (pressemelding 21.01.08)
• Kleppa konstaterer lovbrudd i Vik og Bremanger (pressemelding 09.01.08)
• Oversikt over kommunale finansplasseringer (pressemelding 23.11.07).