Historisk arkiv

Europeisk plan for godt lokalstyre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Norge er representert på Europarådets 16. konferanse for ministere med ansvar for lokalt og regionalt demokrati som avholdes i Utrecht, Nederland 16.-17. november 2009.

Norge er representert på Europarådets 16. konferanse for ministre med ansvar for lokalt og regionalt demokrati som avholdes i Utrecht, Nederland 16.-17. november 2009.

Konferansedeltakerne er enige om en felles europeisk handlingsplan for arbeidet med godt styresett på lokalt og regionalt nivå for de kommende årene.

Norge kommer til å signere ”Tilleggsprotokoll om rett til deltakelse i lokale myndigheters saker” under konferansen. Dette er en tilleggsprotokoll til Europeisk charter om lokalt selvstyre. Tilleggsprotokollen representerer en fornying av charteret og bringer inn forholdet mellom lokalforvaltningen og innbyggerne. Protokollen fastlegger prinsippet om innbyggerdeltakelse som en individuell rettighet og pålegger medlemsstatene å legge til rette for slik deltakelse gjennom ulike tiltak. Dette kan blant annet være informasjonstiltak, etablering av prosedyrer for involvering av innbyggerne, ordninger for innsyn i dokumenter hos lokale myndigheter og mekanismer for håndtering av klager. 

Protokollen oppsummerer dermed de siste 10 års debatt om innbyggernes direkte deltakelse. Europarådets kongress for lokale myndigheter støtter også  den vedtatte protokollen. 
 
Arrangøren har utarbeidet en introduksjonstekst hvor man kan lese mer om konferansens agenda og om Europarådet.

Mer informasjon på konferansens nettside.