Historisk arkiv

Ønsker klarere begrunnelse i vedtakene fra fylkesmannen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Det kommer sjelden fram om hensynet til det kommunale selvstyret er vektlagt i vedtakene fra fylkesmannen. Det viser en ny undersøkelse Kommunal- og regionaldepartementet og KS står bak.

Resultatene fra FoU-rapporten Forsvinner det kommunale selvstyret i statlig klagebehandling? ble presentert på et frokostseminar i regi av KS fredag morgen.

- Det er bra at vi nå får mer kunnskap om status for det kommunale selvstyret ved statlige klagebehandling av kommunale tiltak. Rapporten inneholder mange interessante funn, sier Anja Hjelseth, politisk rådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet.

Rapporten danner grunnlag for en diskusjon om forholdet mellom det kommunale selvstyret og statlig overprøving av kommunale vedtak. 

Den viser at fylkesmannen og kommunene ofte har ulikt syn på om fylkesmannen overprøver kommunen fordi de kommunale vedtakene ikke er lovlige, eller om fylkesmannen overprøver det som egentlig skal ligge til kommunens eget skjønn. Hjelseth mener det bør komme klart fram i vedtakene fra fylkesmannen om hensynet til det kommunale selvstyret er vektlagt.

 

- Jeg synes det er uheldig at grensen mellom det som er lovstyrt og det frie skjønnet ikke kommer klarere fram i vedtakene fra fylkesmannen. Jeg mener vedtakene bør være tydelige på om hensynet til det kommunale selvstyret er vektlagt, og hvor stor vekt det er gitt, sier hun.

Du kan lese hele rapporten her: "Forsvinner det kommunale selvstyret i statlig klagebehandling?"