Historisk arkiv

Samarbeid om kvalitetsutvikling i kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegget ble sendt Kommunal Rapport 13.02.2009.

Høsten 2006 ble det inngått en avtale om et program for utvikling av kvalitet i kommunesektoren mellom staten, KS og forhandlingssammenslutningene i kommunal sektor.

Siden 2007 har de etter hvert 138 deltakerkommunene i programmet bidratt til kvalitetsutvikling gjennom et konstruktivt samarbeid og samhandling mellom folkevalgte, ledelsen og de ansattes organisasjoner, som foregår innenfor gjeldende lov og avtaleverk. Lokalt sier avtalen om programmet at den bærende ideen er at det er mer å hente i et konstruktivt samarbeid mellom de folkevalgte, lederne og de ansatte. Det er en visjon at kommunene skal være en levende demokratisk arena, gi tjenester av høy kvalitet, være en dynamisk samfunnsutvikler, legge til rette for samarbeid med frivillige og være en god arbeidsplass.

Formålet med programmet er å heve kvaliteten og redusere sykefraværet innenfor pleie- og omsorgssektoren og oppvekstsektoren. Kvalitetsarbeidet skal ha fokus på møtet mellom innbygger og kommunalt ansatt. Programmet skal eies av de lokale partene – politisk og administrativt – og disse må være engasjert i både utforming og gjennomføring av arbeidet. Det lokale prosjektet settes sammen av folkevalgte, ledere og tillitsvalgte/medarbeidere. Det er opp til deltakerkommunene å velge innretning og organisering av arbeidet, men de må sikre deltakelse fra de folkevalgte, ledelsen og de ansattes organisasjoner i styringen av arbeidet.

Leder for rådmannsutvalget i KS, Harald Danielsen, uttrykker i Kommunal Rapport nr. 3 bekymring over det han opplever som uklarheter i rådmannsrollen i artikkelen ”Er det selvsagt hvem som er daglig leder?”. Danielsen er redd for at begrepet trepartssamarbeid kan føre til den misforståelse at politisk ledelse er part på linje med rådmannen. Vi kan forsikre om at samarbeidet i Kvalitetskommuneprogrammet ikke plasserer rådmannen på linje med politisk ledelse på en måte som rokker ved kommunelovens § 23, eller at programmet kom til ved en inkurie. Det lokale samarbeidet skal være et konstruktivt samarbeid med respekt for demokratiske prosesser, der endelige beslutninger fattes i formelle organer med kommunestyret som øverste beslutningsorgan.

Det er vårt inntrykk at dette skjer på en god måte, og at man har lik tilgang på informasjon, dialog og likhet til å fremme forslag i utviklingsarbeidet prosjektet tar for seg. Gjennom programmets periode tyder deltakerkommunenes erfaringer på at et vellykket lokalt samarbeid slik det her er skissert kan være en viktig suksessfaktor for å lykkes med å øke kvaliteten på tjenestene og redusere sykefraværet. Og at dette kan være en god måte å jobbe med tjenesteutvikling på i en kommune.

Magnhild Meltveit Kleppa, kommunal- og regionalminister
Halvdan Skard, KS
Ole Jakob Knudsen, Akademikerne-K
Jan Davidsen, LO-K
Helga Hjetland, Unio
Gunn Olander, YS-K.