Høringsbrev

Høring - Forslag til endringer i krav til energiforsyning i bygninger

Kommunal- og regionaldepartementet sender med dette forslag til endringer i teknisk forskrift til plan- og bygningsloven på høring. Endringsforslaget gjelder nye krav til energiforsyning i bygninger.

Forslaget er en oppfølging av nasjonale miljø- og energimål og internasjonale forpliktelser om reduksjon av klimagassutslipp. Forslaget følger opp tiltak og målsettinger i klimaforliket knyttet til plan- og bygningsloven, blant annet om forbud mot installering av oljekjel. Endringsforslagene er utarbeidet av Statens bygningstekniske etat og Kommunal- og regionaldepartementet.

For å redusere utslipp av klimagasser stiller ny plan- og bygningslov krav om ”forsvarlig energibruk”, jf. plan- og bygningsloven § 29-5 andre ledd. Videre er det i loven § 29-5 fjerde ledd gitt en klar hjemmel for styring av hvilke energikilder som benyttes.

Forslag om nye krav til energiforsyning til bygninger bygger på og forsterker gjeldende teknisk forskrift § 8-22, hvor det fremgår at bygninger skal prosjekteres og utføres slik at en vesentlig del av varmebehovet (minimum 40 %) kan dekkes med annen energiforsyning enn elektrisitet og/eller fossile brensler hos sluttbruker. Departementet foreslår nå et skjerpet krav til energiforsyning for bygninger over 500 m2, jf. forslag til ny teknisk forskrift § 10-4.

I høringsnotatet skisseres to alternative forslag til krav om energiforsyning:

  • Bygninger over 500 m2 skal prosjekteres og utføres slik at minimum 80 % av energibehovet kan dekkes med annen energiforsyning enn elektrisitet og/eller fossilt brensel.
  • Bygninger over 500 m2 skal prosjekteres og utføres slik at minimum 60 % av energibehovet kan dekkes med annen energiforsyning enn elektrisitet og/eller fossilt brensel.

Begge alternativene vurderes også i en variant der det differensieres mellom krav om alternativ energiforsyning til elektrisitet og fossilt brensel.

I tillegg skisseres et forslag til unntaksbestemmelse og et forslag om forbud mot installasjon av oljekjel:

  • Kommunen kan i område der det er etablert eller etableres sammenhengende, stasjonær infrastruktur for distribusjon av gass gi helt eller delvis unntak fra kravene om energiforsyning.
  • Nye bygninger skal ikke ha oljekjel for oppvarming.

Departementet har ikke tatt stilling til hvilke alternativ som bør forskriftsfestes, herunder om det bør gis et unntak for bruk av naturgass til oppvarming eller et forbud mot oljekjel. Departementet ber om tilbakemelding på valg av modell(-er). Høringsinstansene bes særlig om å vurdere de økonomiske konsekvensene og konsekvensene for forsyningssikkerheten ved ulike alternativ. Avhengig av valg av modell, vil et skjerpet krav til energiforsyning til bygninger medføre noe økte byggekostnader og noe økt partikkelutslipp i forhold til dagens krav, men vil på den annen side kunne gi stor miljøgevinst i form av redusert CO2 utslipp. For øvrig vises det til høringsnotatet der det er gitt en nærmere redegjørelse for forslagene.

Etter departementets syn er det et stort potensial for energieffektivisering i bygninger. Det er gitt ytterligere føringer om tiltak og målsettinger i klimaforliket knyttet til plan- og bygningsloven. Blant annet er partene i klimaforliket enige om å vurdere krav om passivhus som standard for nye bygg innen 2020. I årene fremover vil departementet derfor vurdere nye innskjerpinger av energikravene i plan- og bygningslovgivningen. 

Nye krav til energiforsyning må ses i sammenheng med høring av 23. juni 2009 om forslag til ny Byggesaksforskrift og ny teknisk forskrift til ny plan- og bygningslov, der skjerpede energikrav ble annonsert. Herværende høring erstatter høringen av 23. juni 2009 når det gjelder forslag til ny teknisk forskrift § 10-4.

Endringene foreslås å tre i kraft som del av ny teknisk forskrift. Det vises til forslag om ikrafttreden og overgangsbestemmelser i høringen av 23. juni 2009, der det fremgår at byggesaksdelen i ny plan- og bygningslov etter planen skal tre i kraft 1. januar 2010. For ny teknisk forskrift er det foreslått at tiltakshaver i en overgangsperiode på ett år etter ikrafttreden skal kunne velge om tiltaket skal følge ny forskrift eller reglene i gjeldende teknisk forskrift. For tiltak som krever omfattende prosjektering, og der bruk av nye regler vil føre til omfattende og kostbare omarbeidelser i prosjekteringen, er det foreslått at kommunen skal kunne tillate at bestemmelser i gjeldende teknisk forskrift skal kunne legges til grunn også for søknader som kommer inn etter den ordinære overgangsperioden på ett år. Det skal ikke være anledning til å kombinere regler fra de to forskriftene.

Høringsutkastet er tilgjengelig på følgende internettadresser: http://www.regjeringen.no/krd og http://www.be.no.
Departementet ber om uttalelser til forslag til endringer i krav til energiforsyning i Teknisk forskrift innen

15. oktober 2009.

Vi ber i tillegg om at høringsuttalelsene sendes elektronisk som word-filer til postmottak@krd.dep.no. Dette vil forenkle vårt videre arbeid.
Spørsmål om høringen kan rettes til Kommunal- og regionaldepartementet,
tlf. 22 24 71 01 og Statens bygningstekniske etat, tlf. 22 47 56 00.

Med hilsen

 

Ole Molnes e.f.
fung. ekspedisjonssjef

                                                                           Roar Vigdal
                                                                           seniorrådgiver