Historisk arkiv

Ansatte ville endre turnus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

”Nordsjøturnus” ga en ny og bedre hverdag for ansatte i Øygarden. De mener de gir brukeren bedre kvalitet.


Reidun Nordvik, tillitsvalgt for Fellesorganisasjonen, miljøterapeut Torill Alden og leder Kristin Straume har gode erfaringer med ny turnusordning ved Ternholmsenteret i Øygarden.

Eli Kristine Korsmo (tekst og foto)

Øygarden kommune ligger ut mot havet som en tarm av øyer forbundet med broer. Denne dagen pisker regnet mot rutene og sjøen skummer. Hva passer vel bedre enn å kalle den nye turnusen sin ”Nordsjøturnus” i dette øyriket i vest? Inne i varmen i bofellesskapet Ternholmsenteret er Torill Alden på jobb. 13 timer i strekk skal hun holde ut. Sju dager på rad. Blir hun sliten? Ja. Vil hun endre turnus? Nei.
− Jeg har fått mye bedre kontakt med brukeren og ser at vi kan levere en helt annen kvalitet enn vi gjorde før, sier hun. Initiativet til å endre turnus kom fra de ansatte selv. De så at brukeren trengte noe mer enn det de kunne gi ham med korte vakter og mange ulike personer som var innom hver dag.
− Vi får en mer ro over dagen og helgen og kan planlegge mer med brukeren, sier hun. Alden har jobbet på Ternholmsenteret i sju år som miljøterapeut med vernepleie.

Økt stilling

De åtte personene som startet i den nye turnusen i mai 2009 fikk økt stillingene sine opp til 94 prosent. Fra før hadde de mellom 60 og 80 prosent stilling. Reidun Nordvik, hovedtillitsvalgt for Fellesorganisasjonen, jobber ikke selv i Nordsjøturnus, men har støttet sine medlemmer hele veien. Hun er positiv til turnusendringen.
− Jeg synes det er viktig at noen prøver og får erfaringer. Når vi ser at noe går bra blir vi mer positive til å prøve i andre deler av tjenesten også. Noen må prøve, for det er helt klart at vi er nødt til å bli mer fleksible i framtida. Dessuten sliter vi med mye deltidsstillinger her i Øygarden, sier hun. Kristin Straume er leder på Ternholmsenteret.
− Vi ønsket å finne den løsningen vi mente var best for brukeren. Samtidig er ikke Nordsjøturnus for hvem som helst. Derfor lyste vi ut stillingene til hele personalgruppa internt på huset. Åtte personer fikk jobb i turnusen. Da vi hadde evaluering etter første halvår var det ingen av disse som ønsket å gå ut av turnusen. En av forutsetningene var nemlig at det skulle være frivillig å jobbe i Nordsjøturnus, sier Straume. Hun vektlegger at de som tok sjansen på å prøve ut turnusen ikke mister jobben dersom de ikke ønsker å fortsette.

Inspirert av Bergen

Bofellesskapet Mildeveien i Bergen har inspirert flere kommuner til å prøve ut denne typen turnus med sitt prosjekt ”Ny tid”, og organiseringen i Øygarden er noenlunde lik denne. Nattevakten er tatt ut av ordningen. All ferie er innbakt i turnusen. Dermed er det ikke behov for ferievikarer.
Slik fungerer turnusen:
• 13 timers vakt per dag i en uke. Alltid to på vakt, bortsett fra en time om morgenen og en time om kvelden. De starter i turnusen på ulike dager for å sikre kontinuitet.
• Deretter tre uker fri.
• Jobbing i ei uke til.
• Ei uke fri.
• Bakvakt i ei uke.
• Ei uke fri.

En av de ansatte er primærkontakt og på jobb hver tirsdag

 − Oppgaven som primærkontakt innebærer veiledning, oppfølging av rutiner, kontakt med pårørende og så videre. Vi synes det er viktig å ha en person som treffer alle jevnlig og som holder litt i trådene, sier Straume. Tidligere ble tilkallingsvakter kontaktet når noen var syke.
− Nå har vi en tilkallingsvakt som allerede har bakvakt. På den måten skal vi slippe å ringe etter vikarer. Det er bra, sier Nordvik. Alden sitter litt på kanten av sofaen, klar til å gå når som helst, hun er jo egentlig på jobb. Selv om hun har 13 timers vakt betyr ikke det at hun må være sammen med brukeren hele tiden. Vanligvis holder det at en er sammen med han, men det må alltid være en i bakhånd.
− Det er godt at vi kan gå litt ut og inn. Vi har et felles pauserom med resten av de ansatte på huset, slik at vi også ser andre mennesker de dagene vi er her. Det er hyggelig, sier hun. De tre damene viser fram julekalenderen en kollega har laget. De gleder seg til å åpne lukene. Arbeidsmiljøet er viktig for å trives, også når man går i ”Nordsjøturnus”, og slike små tiltak bidrar til å lyse opp hverdagen, mener Alden. I rommet står et par treningsapparater. Hun innrømmer at hun ikke har vært flink til å bruke dem.
− Vi ønsker at de ansatte skal ha mulighet til å trene selv om de går i turnus og jobber hele dagen. Jeg er opptatt av at folk skal trives og ha det kjekt på jobben. Noen har det så kjekt på jobben at de er innom og drikker kaffe i friukene, smiler Straume.

Større frihet

Alden nyter de mange fridagene hun får, og synes ikke det blir for lenge om gangen.
− Jeg får en veldig frihetsfølelse. Jeg er en person som ikke liker tidspress og synes det er godt bare å være til. Jeg må ikke gjøre noe hele tiden, sier hun. Miljøterapeuten synes uka går utrolig fort.
− Jeg tenker bare en dag av gangen, sier hun.
Straume mener stabiliteten i forhold til brukeren er viktig.
− Vi ser allerede en klar bedring med færre personer. Det er viktig at vi jobber noenlunde likt og har samme væremåte når vi jobber med ham. Det er lettere å veilede og følge opp de ansatte når vi er færre på en bruker. Samtidig har de ansatte sitt fulle fokus her når de er på jobb. De begynner ikke å tenke på hva de skal ha til middag eller andre ting, mener hun. Etter seks måneders prøvetid er den nye turnusordningen nå utvidet fram til 4. november 2010.