Historisk arkiv

Sola forlenger med tre år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunestyret i Sola har bestemt seg for å videreføre Kvalitetskommuneprogrammet i tre år og har ansatt fast prosjektleder i full stilling. Nå er det barnehagenes tur.

Foto: Eli Kristine Korsmo
Politiker Siv-Len Strandskog (Ap), prosjektleder Kjersti Goa Lødemel, rådmann Trond Nerdal og politiker Ole Ueland er klare for å jobbe videre med barnehagene.

Eli Kristine Korsmo (tekst og foto)

Politikere, administrasjon og tillitsvalgte i Sola er så godt fornøyd med arbeidet i Kvalitetskommuneprogrammet at de vil fortsette samarbeidet også etter juni 2010. Kjersti Goa Lødemel har vært prosjektleder siden 2007. Hun er nå ansatt i 100 prosent fast stilling som prosjektleder. Hun var en av flere søkere til stillingen, men trakk til slutt det lengste strået. For å lære mer om hvordan sykefraværet kan reduseres og nærværet økes, hadde både Goa Lødemel, rådmannen og to politikere fra styringsgruppa tatt turen til Sykefraværskonferansene 2010 i Kristiansand.

Bra å jobbe i kommunen

Kvalitetskommuneprogrammet avsluttes i sin nåværende form denne sommeren i Sola, men arbeidsmetodene videreføres altså innenfor andre områder. I sluttrapporten heter det at de områdene som har vært med til nå har fått et løft. Den ordinære driftsorganisasjonen bør nå ta over hovedansvaret for videreføring. De neste tre årene rettes oppmerksomheten mot tjenesteområde oppvekst, der å redusere sykefraværet er et viktig mål. Kvalitetskommuneprogrammet kalles nå et kommunedekkende prosjekt. Politiker Siv-Len Strandskog (Ap) sitter i styringsgruppa og mener kommunen har fått mye ut av deltakelsen i programmet.
− Vi har opplevd å få gode resultater på de prosjektene vi har satt i gang. Dessuten har vi fått fokus på at det er bra å jobbe i Sola kommune, sier Strandskog. Hun synes det har vært nyttig å ha en arena hvor alle partene kan samarbeide og utarbeide en felles målsetning for hva og hvor de vil.
− Vi har hatt store diskusjoner underveis i prosessene, men når det kommer til avstemning har vi alltid oppnådd konsensus, forklarer Strandskog. Hun mener at det er en forutsetning med et godt arbeidsmiljø og ansatte som føler at den jobben de gjør betyr noe for at innbyggerne skal kunne motta gode tjenester.

14 000 timer friskere

Bakgrunnen for at Sola opprinnelig ble med i programmet var at de allerede hadde begynt å jobbe med å redusere sykefraværet, redusere uønsket deltid og rekruttere og beholde personell. De trakk prosjektene som allerede var i gang inn i Kvalitetskommuneprogrammet. I perioden fra januar-oktober 2007 til 2009 reduserte tjenesteområdet Levekår sykefraværet med 19 prosent. Det vil si at de ansatte har vært 14 000 arbeidstimer friskere etter prosjektperioden enn før, noe som tilsvarer 7,7 årsverk. Sykefraværet i hele Sola kommune ble redusert fra 7,3 prosent i 2008 til 7 prosent i 2009. Barnehagene hadde en økning på 24 prosent fra 2007 til 2009, og fraværet ligger nå på 11,5 prosent. Målet med det nye prosjektet er å redusere fraværet med 25 prosent innen 1. januar 2012, til 8,5 prosent.

Positiv synliggjøring

Den uønskede deltiden er redusert noe i løpet av prosjektperioden, men det er langt igjen, heter det i rådmann Trond Nerdals vurdering av arbeidet så langt. Samtidig synes han det er vanskelig å si om Kvalitetskommuneprogrammet har bidratt til å rekruttere og beholde ansatte, men han mener at den positive synliggjøringen av Sola kan gjøre at unge mennesker i framtiden vil få lyst til å søke på jobb i kommunen. De mange medieoppslagene Sola har fått gjennom prosjektperioden, blant annet i sammenheng med Solrommet, har bidratt til god omdømmebygging. Arbeidet i Kvalitetskommuneprogrammet har vært preget av engasjement og trivsel, ildsjeler og frivillige hender som har gitt god hjelp. Rådmannen mener at brukere og ansatte er blitt sett på en helt annen måte enn før. Det er nøkkelen til suksess, tror prosjektleder Goa Lødemel.
− Grunnen til at vi har fått så gode resultater er at vi har satt i verk tiltak som har kommet både brukere og ansatte til gode, tror hun.

Samarbeid ga frukter

De folkevalgte, tillitsvalgte og administrasjonen er enige om at partssamarbeidet er en fruktbar måte å samarbeide på bestemte områder.
− Vi ser resultater av å være likeverdige parter i et slikt samarbeid, selv om vi er ydmyke på at det kan komme svingninger i resultater av arbeidet, for eksempel når det gjelder sykefravær. Men vi var alle enige om at vi ville fortsette samarbeidet og tror på tanken. Det går helt fint å kombinere dette samarbeidet med de andre rollene vi har, forsikrer rådmann Nerdal. Alle partene har bidratt. I sluttrapporten til kommunestyret skriver han; ”Stikkord som likeverdighet, dialogpreget kommunikasjon, felles forståelse og ansvar har fått en naturlig plass. Gjennom trepartssamarbeidet i styringsgruppen har en fått til konsensus i valg av prosjekter, strategier, fremdrift og konklusjoner.”

I gang med barnehagene

I barnehagene er arbeidet allerede kommet i gang. Et informasjonsmøte for ledere, verneombud og tillitsvalgte sammen med stab Barnehage ble holdt i januar. Deretter ble det gjort en kartlegging med refleksjon rundt hvorfor fraværet har økt såpass mye. For å finne ut av det dannet de fokusgrupper der deltakerne ble plukket ut gjennom tilfeldig utvalg blant de ansatte. I dialogmøter reflekterte de over hva det økte fraværet kan skyldes.
− Jeg har akkurat nå startet en besøksrunde i barnehagene der jeg presenterer resultatene fra kartleggingen. De ansatte kan komme innspill på hva de mener er den største utfordringen hos dem og hvordan de skal jobbe videre med det, ifølge Goa Lødemel. I løpet av våren og forsommeren skal de komme fram til hvilke nærværstiltak som skal settes i gang, og det jobbes med et prosjekt kalt ”Ledelse og samspill”. Et annet prosjekt, som handler om å redusere støy i barnehagene, er også i startgropa.

Sola kommune

• Nabokommune til Stavanger i Rogaland.
• I underkant av 23 000 innbyggere, snaut 1600 ansatte.
• Kom med i Kvalitetskommuneprogrammet i pulje I.