Historisk arkiv

Etisk refleksjon – et e-læringsprogram for å heve den etiske kompetansen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Prosjektet ”Samarbeid om etisk kompetanseheving” har laget e-læringsprogrammet ”Etisk refleksjon” som er tilgjengelig for alle. Programmet er ment som et hjelpemiddel i arbeidet med å heve den etiske kompetansen i kommunene.

Øke bevisstheten og stimulere til refleksjon

Hverdagen i helse- og omsorgstjenestene i kommunen består av en rekke utfordringer som krever godt etisk skjønn. E-læringsprogrammet ”Etisk refleksjon” tar opp noen etiske utfordringer og dilemma, og programmets mål er å øke bevistheten rundt etiske utfordringer og å stimulere til etisk refleksjon.

Identifisere etiske utfordringer og dilemma

Det anbefales å se programmet i grupper, da etisk bevissthet utvikles best i dialog og i samspill med andre. Målet med refleksjonene er å bli mer bevisst egne holdninger, verdier og tanker, bli bevisst organisasjonskulturen på arbeidsplassen, samt lære seg å identifisere de etiske utfordringene og dilemmaene man møter i egen arbeidshverdag. Dette vil være med på å heve den etiske kompetansen og kan gjøre det lettere å håndtere vanskelige og utfordrende situasjoner.

Om programmet

Programmet ligger fritt tilgjengelig på nett: http://www.ks.no/etiskrefleksjon , og finnes også på CD som alle deltakerkommunene i prosjektet vil motta gratis. Det anbefales å vise programmet fra CD da det sikrer en jevnere visning av programmet.
CD´en kan også bestilles av andre (som ikke er deltakere i prosjektet) for kr. 100,- pr. stykk ved å sende en mail til: christine.naess.evensen@ks.no

Etikkhåndboka for kommunenes helse- og omsorgstjenester av Tom Eide og Einar Aadland anbefales også brukt sammen med e-læringsprogrammet.

E-læringsprogrammet ”Etisk refleksjon” er finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet gjennom prosjektet “Samarbeid om etisk kompetanseheving”.