Historisk arkiv

Alle må vise legitimasjon ved valget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Stortinget har vedtatt endringer i valgloven. Den viktigste endringen er at velgere som er ukjent for stemmemottaker skal legitimere seg. Alle må derfor ta med legitimasjon når de skal stemme, både ved forhåndsstemmegivningen og på valgdagen 10. september.

Dersom en velger blir spurt om å vise legitimasjon og ikke har dette med, vil velger ikke få stemme. Det er derfor viktig at velgere som ikke har legitimasjon, skaffer seg dette. Legitimasjon kan for eksempel være pass, førerkort eller bankkort med bilde. Et unntak fra kravet om å vise legitimasjon, er at velgere som oppholder seg på en institusjon som sykehjem, sykehus eller fengsel, kan få ansatte ved institusjonen til å bekrefte sin identitet.

Andre viktige endringer er:

  • Skjæringsdatoen for manntallet er flyttet fra 31. mai til 30. juni i valgåret. Det er denne datoen (30. juni) som legges til grunn for utarbeidelsen av manntallet og som avgjør hvor velgeren har stemmerett. Dette betyr at på valgdagen 10. september må velgerne stemme i den kommunen de er manntallsført og har stemmerett, det vil si den kommunen de var registrert i folkeregisteret som bosatt pr. 30. juni 2007 (teksten er endret 08.06.07)
  •  Valgstyrene skal sørge for at alle som er innført i manntallet, og som er registrert bosatt innenriks (unntatt Svalbard og Jan Mayen) får tilsendt valgkort.

Departementets forslag til endringer i valgloven (Ot.prp. nr. 24 (2006–2007)) er enstemmig vedtatt i Stortinget. Endringene ble sanksjonert i statsråd 11. mai 2007 og trådte i kraft straks.

  • valg.no (departementets nettsted).