Historisk arkiv

Haga gir 5 millioner til distriktsbokhandlene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga gir distriktsbokhandlene 5 millioner kroner over to år til nettverksbygging og økt kompetanse. Distriktsbokhandlene har stor betydning i mindre lokalsamfunn og tettsteder.

- Lokale bokhandlere representerer viktige møteplasser både for lokalbefolkning, turister og hytteeiere. De skaper trivsel og bidrar til å gjøre småbyene attraktive, framhever kommunal- og regionalminister Haga. I tillegg er det en svært høy andel av de ansatte i distriktsbokhandlene som er kvinner. Dette er arbeidsplasser vi ønsker å ta vare på, sier Haga.

Bokhandlene har ikke lenger monopol på skoleboksalg. Den nye situasjonen er utfordrende for de frie bokhandlene i distriktene Skoleboksalget har her stått for 40% av omsetningen. Nå skal det nye programmet MERKUR-bok tilby skreddersydd kompetanse og oppfølging. En forlengelse vil bli vurdert etter de to prøveårene. Kommunal- og regionalministerens vil innlemme de kjedefrie bokhandlere i distriktene inn i det allerede godt utbygde programmet MERKUR (Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikker). MERKUR-programmet er i utgangspunktet rettet inn mot dagligvarebutikker og hjelper dem med å se nye muligheter i sitt eget lokalmiljø. Dette er et program som også kan gjelde for distriktsbokhandlere.

- Vi tar distriktsbokhandlernes nye utfordringer på alvor, sier Haga.

SINTEF har nylig gjort en tilgjengelighetsanalyse av et mulig bortfall av 5 frie bokhandlere i fem kommuner i Finnmark. Analysen viser at den gjennomsnittlige reisetiden til nærmeste bokhandel for befolkningen der bokhandlene ble lagt ned vil øke med nesten 100 minutter, noe som tilsvarer en avstand på 105 km.

- Det er en utvikling vi ikke ønsker, avslutter Haga.