Historisk arkiv

Kvalitetskommunene er valgt ut

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

29 kommuner ble i dag valgt ut til første pulje i det treårige kvalitetskommuneprogrammet som er et samarbeid mellom staten, arbeidstakerorganisasjonene og KS. Kommunene skal arbeide med utviklingen av kvalitet i møtet med innbyggeren i pleie- og omsorgsektoren og oppvekstsektoren.

29 kommuner ble i dag valgt ut til første pulje i det treårige kvalitetskommuneprogrammet som er et samarbeid mellom staten, arbeidstakerorganisasjonene og KS. Kommunene skal arbeide med utviklingen av kvalitet i møtet med innbyggeren i pleie- og omsorgsektoren og oppvekstsektoren. De 29 kommer i tillegg til de 12 kommunene som i januar i år startet arbeidet med å redusere sykefraværet.

- Programmet skal bidra til økt kvalitet i omsorg- og oppvekstsektorene og redusere sykefraværet i kommunene. Omstillingen skal være en del av den daglige driften, og ikke skippertak. Det skal være et nært samarbeid mellom ledelse, organisasjoner og medarbeidere. Det er de som har ”skoen” på, som skal finne gode løsninger, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Programmet bygger på samarbeidsavtalen mellom Regjeringen, KS, og arbeidstakersammenslutningene UNIO, YS-K, Akademikerne og LO-K fra oktober i fjor.

Invitasjon om å delta i kvalitetskommunearbeidet ble sendt landets kommuner før jul i fjor, med søknadsfrist 15. februar i år. Over 60 kommuner søkte innen fristen. Det vil bli nye opptak senere i år, og neste år. Det er et mål at halvparten av landets kommuner skal delta i kvalitetskommunearbeidet. Deltakerkommunene vil arbeide sammen i nettverk og få faglig bistand.

- Kommunene fikk 18 milliarder kroner mer i 2006 og 2007. Og de rapporterer tilbake at det stort sett er gode økonomiske resultater. Vi er opptatt av at disse pengene skal komme innbyggerne til gode i form av bedre kvalitet og flere kommunale tjenester. Vi forventer resultater – folk skal merke forskjell, sier Haga.

De 29 første kommunene er: Alta, Brønnøy, Farsund, Fjell, Grue, Halden, Hammerfest, Herøy i Møre og Romsdal, Horten, Innherred samkommune, Lørenskog, Molde, Moss, bydelene Alna og Bjerke i Oslo, Rana, Rendalen, Rissa, Sogndal, Songdalen, Sola, Steinkjer, Sveio, Sørum, Tingvoll, Øksnes, Øyer, Åsnes, Ås.

De 12 kommunene som i januar i år startet prosjektarbeidet med å få redusert sykefraværet er Mandal, Nøtterøy, Notodden, Nesodden, Ullensaker, Ringerike, Lillehammer, Nord-Aurdal, Vaksdal, Kristiansund, Tana, og Fredrikstad.