Historisk arkiv

Lanserer grønne energikommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga inviterer til miljødugnad i Kommune-Norge. - Vi lanserer prosjektet ”Grønne energikommuner” for å løfte fram de gode eksemplene, sier Haga.

Ifølge Enova kan kommunene spare en halv milliard kroner og 1 – 1,5 terrawatt-timer årlig på energieffektiviserende tiltak.

- Grønne energikommuner har store ambisjoner om å satse på energisparetiltak, bioenergi og å få ned klimagassutslippene. De kommunene som blir utvalgt til å delta i prosjektet, skal være fyrtårn som andre kommuner kan se til og hente inspirasjon fra, sier Haga.

I går utnevnte hun Gran, Jevnaker og Lunner til de første grønne energikommunene.

- I disse kommunene har de allerede kommet langt i arbeidet med å få ned klimagassutslippene og satse på alternativ energi, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga som i går blant annet besøkte Energigården på Brandbu.

De neste grønne energikommunene vil få tilbud i løpet av kort tid. Dette vil være forskjellige kommuner – noen store og noen små.

- Vi vil følge utviklingen i disse kommunene nøye. Å være en av prosjektkommunene er ikke kun en æresbevisning, det forplikter. Hadelandskommunene og de andre kommunene som blir med, må derfor gjøre det de kan for å leve opp til navnet, sier Haga.

10-12 kommuner vil få tilbud om å være med på prosjektet. Kommunene skal lage en helhetlig plan for energieffektivisering, fornybar energi og reduksjon av klimagassutslipp. Klimautfordringene må tas på alvor nå, og statsråden venter derfor store endringer i løpet av kort tid i kommunene som blir valgt ut.

De grønne energikommunene bør involvere kommunens innbyggere og bedrifter i energidugnaden slik at innsatsen i kommunal sektor smitter over til innbyggerne og bedriftene i kommunen.

Kommunene vil kunne få støtte fra Enova – det vil si at de kan få støtte til konvertering av olje og strøm til bioenergi, energieffektiviseringstiltak, støtte til å utarbeide egne energiplaner og støtte til å gjennomføre konkrete energiprosjekter.

Kommnunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00