Historisk arkiv

Mer tjenester og bedre økonomi i Kommune-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

I 2006 hadde norske kommuner sterkere vekst i kommunal sysselsetting og investeringer enn i foregående år. Det viser en fersk rapport fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi.

Den kraftige barnehageutbyggingen ble trappet ytterligere opp, stadig flere unge tar videregående opplæring og bare innen pleie- og omsorgssektoren kom det 3 900 nye årsverk.

- Dette er en gledelig utvikling og viser at regjeringens satsing på kommunesektoren gir resultater, sier kommunalminister Åslaug Haga. - Tjenestene blir ikke bare flere, de blir også bedre. I eldreomsorgen har det blitt flere hender per mottaker, og dette gir kommunene mulighet til styrke demensomsorgen, utvide dagtilbud og satse mer på kultur, aktivitet og sosiale tiltak for de eldre. At de nytilsatte i all vesentlighet også har helse- og sosialfaglig utdanning, vil også bidra til å heve kvaliteten på tilbudet.

Deler av de økte inntektene de siste årene har også vært benyttet til å styrke den økonomiske balansen, noe som ifølge utvalget var nødvendig etter flere år med svake driftsresultater. I 2006 hadde sektoren et netto driftsresultat på hele 5,5 prosent.

- Nå som den finansielle situasjonen i sektoren har blitt betydelig styrket, forventer vi at økte overføringer til kommunesektoren i 2007 skal føre til ytterligere forbedring av tjenestene og at vedlikehold av kommunale bygg blir prioritert. Jeg har stor tillit til at kommunene øker innsatsen der hvor behovet er størst, sier Haga.