Historisk arkiv

Nye etikk-krav til kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

På et møte med Forum for etikk i kommunesektoren i dag, vil kommunal- og regionalminister Åslaug Haga foreslå en rekke tiltak som ledd i arbeidet mot korrupsjon og uetisk atferd i kommunene.

- Vi er i gang med en rekke lovutredninger. Etikk forslås inn i kommunelovens formålsparagraf, kommunene skal rapportere på etikk i sin årsberetning og vi vil vurdere å opprette et nasjonalt kompetansesenter for etikk i kommunesektoren, sier Åslaug Haga.

Forum for etikk i kommunesektoren består av utvalgte eksperter og organisasjoner som kommunal- og regionalministeren har bedt om å bidra i arbeidet med etikk i kommunesektoren.

– Vi skal tette huller i lovverket. Jeg har fått anbefalinger om å utrede konkrete lovendringer, og jeg har satt mine folk til å utrede forslagene, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga. Departementet vil sende ut et høringsnotat med konkrete forslag til lovendringer i høst.

Det er kommunene som har ansvaret for å sørge for at folkevalgte og ansatte er bevisste i forhold til håndtering av etiske problemstillinger.

- Mitt inntrykk er at kommunene i all hovedsak drives etter en høy etisk standard, sier Haga.

For å støtte opp om det lokale ansvaret, vil departementet sende på høring et forslag om å løfte etikk inn i kommunelovens formålsparagraf.

- Jeg mener at en så grunnleggende verdi som etikk bør inn i kommunelovens formålsparagraf. Kommunene må ikke slippe etiske dilemmaer av syne i det daglige arbeidet sitt, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

- For å tvinge fram et fokus på etikk i kommunenes arbeid vil jeg også foreslå at hver eneste kommune skal rapportere i sin årsberetning om hva de gjør for å sikre høy etisk standard i virksomheten sin, sier Åslaug Haga.

Det er et stort behov for mer kunnskap om etisk ansvar og antikorrupsjonsarbeid i kommunene. Derfor vil departementet vurdere å opprette et nasjonalt kompetansesenter for etikk i kommunesektoren.

- Dette er tenkt som et permanent organ som kan fungere som ei vaktbikkje, men også ha en støttefunksjon for kommunene. Senteret vil få ansvar for å utvikle metodikk og anbefalinger rettet mot kommunene, sier Åslaug Haga.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.