Historisk arkiv

Oversikt over kommunale finansplasseringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tilbakemeldingene fra Fylkesmennene indikerer at det er et begrenset antall kommuner som har inngått liknende avtaler som de fire kommunene i Nordland.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa ba onsdag denne uken alle fylkesmannsembeter melde tilbake om de er kjent med flere kommuner som har omgjort fremtidige kraftinntekter og plassert store beløp i strukturerte produkter med risiko for betydelige tap.

Tilbakemeldingene fra fylkesmennene tyder foreløpig på at omfanget er lite utover det som i dag allerede er kjent. Fylkesmannen i Vest-Agder har meldt tilbake at Kvinesdal har gjennomført en liknende omstrukturering av fremtidige kraftinntekter, men at midlene ikke er plassert i de samme produktene som kommunene i Nordland. Kommunen har tilskrevet Terra Securities for å få avklart kommunens forhold til fondsplasseringen. Kommunen har på eget initiativ kontaktet meklerfirmaet Pareto og skal ha møte med dem og gå gjennom kommunens engasjement i saken. Fylkesmannen vil følge med på den videre utviklingen i saken.

Utover dette har det ikke fremkommet andre liknende tilfeller i kartleggingen.
 
Departementet har tidligere bedt Fylkesmannen i Nordland, Sogn og Fjordane og Rogaland gjennomføre lovlighetskontroll av finansforvaltningsreglementet til Hemnes, Narvik, Hattfjelldal, Rana, Bremanger, Vik og Haugesund, samt vurdere om avtalene som disse kommunene har inngått, er i tråd med reglementet.

Kommunalminister Kleppa har også i brev til landets ordførere bedt om at de gjennomgår sine finansieringsplaner
Eventuelle nærmere spørsmål til kartleggingen kan rettes til det enkelte fylkesmannsembete.