Historisk arkiv

Skjerpede energikrav til nye boliger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 30.01.07

Nye energikrav vil redusere behovet for oppvarming i nye boliger med 25 prosent.

Pressemelding

Nr.: 6/2007
Dato: 30.01.2007

Skjerpede energikrav til nye boliger

Nye energikrav vil redusere behovet for oppvarming i nye boliger med 25 prosent.

- Bolig- og byggsektoren står for hele 40 prosent av energibruken i samfunnet. Å redusere denne energibruken er derfor et viktig miljø- og klimapolitisk mål, både nasjonalt og internasjonalt, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

De nye energikravene i forskriftene til plan- og bygningsloven er på plass fra 1.februar 2007 med rundt 25 prosent skjerping i forhold til dagens krav.

De nye forskriftene innebærer blant annet krav om bedre isolasjon i gulv, vegger og tak og bedre vinduer. Husene skal bli tettere, men med et godt inneklima. En vesentlig del av varmebehovet skal dekkes av alternative energikilder. Nye eneboliger som bare har panelovner til oppvarming, må installere peisovn, pelletsovn eller annen varmekilde som ikke bruker strøm eller fossile brensler.

- Vi stiller krav som er lønnsomme for forbrukerne over tid, sier Haga. - Med denne skjerpingen har vi både oppnådd en god miljøprofil og tatt nødvendig hensyn til byggenæringens nyttige innspill under arbeidet med de nye kravene.

For å gi byggenæringen tid til å omstille seg, blir det en overgangsperiode på 2 ½ år.

- Vi setter av sju millioner kroner for å styrke byggebransjens kunnskaper og evne til å bygge gode, energivennlige bygg. Tre millioner kroner av disse skal brukes til utviklingsarbeid knyttet til de små aktørene i vindusbransjen, sier Haga.

Skjerping av energikravene vil resultere i at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med 400-450 millioner kilowatt-timer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for cirka 20 000 boliger første år.

- Etter ti år utgjør sparingen årlig 4-4,5 terrawatt-timer (tWh), det vil si omtrent det Norge importerer av kraft i et normalår eller like mye som et gasskraftverk produserer årlig, sier Haga.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.