Historisk arkiv

Sterk vekst i kommunal sysselsetting og investeringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi

I 2007 vokste investeringene og sysselsettingen i kommunal sektor mer enn inntektene. Fortsatt høy aktivitetsvekst i 2008 vil føre til ytterligere svekkelse av den økonomiske balansen, ifølge Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi.

Inntektene til kommunesektoren vokste i 2007 med vel 1 prosent. Dette var vesentlig svakere enn de tre foregående årene, men må ses i sammenheng med at det var en sterk merskattevekst og særskilt sterk inntektsvekst i 2006. Til tross for at inntektsveksten ble lavere, fortsatte aktivitetsveksten å øke som følge av kraftig vekst i investeringene og økt sysselsetting. Aktivitetsveksten anslås nå til 3,5 prosent. Fortsatt høy aktivitetsvekst vil føre til ytterligere svekkelse av den økonomiske balansen i 2008.

Den lave inntektsveksten i kombinasjon med sterk vekst i sysselsettingen og driftsutgiftene samt økte renteutgifter førte til at netto driftsresultat ble redusert fra 5,5 prosent i 2006 til 2,6 prosent i 2007. Svekkelsen av netto driftsresultat er større i kommunene enn i fylkeskommunene. Utvalget mener at netto driftsresultat for sektoren som helhet over tid bør ligge på om lag 3 prosent.

Den demografiske utviklingen med flere eldre over 90 år og flere elever i videregående opplæring trekker i retning av økte utgifter i kommunesektoren i 2008. Utvalget har anslått at merutgiftene til den demografiske utviklingen vil utgjøre i størrelsesorden 1,5 milliarder kroner, tilsvarende om lag ¾ av styrkingen i de frie inntektene. Dette innebærer at økt tjenesteproduksjon ut over det som følger av den demografiske utviklingen i hovedsak vil være knyttet til særskilte satsinger i budsjettopplegget og effektivisering av tjenesteproduksjonen. De største satsingene i statsbudsjettet for 2008 er knyttet til barnehagesektoren, fullføring av opptrappingsplanen for psykiatri og utvidet timetall i grunnskolen.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er blant annet satt sammen medlemmer fra KS, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved utvalgets leder, professor Lars-Erik Borge, NTNU, tlf. 990 04 611/ 73 59 19 41, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 34/39.