Historisk arkiv

Vil stramme inn etter Terra-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa foreslår en innstramming i regelverket som styrer kommuners og fylkeskommuners finansforvaltning.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa foreslår en innstramming i regelverket som styrer kommuners og fylkeskommuners finansforvaltning.

- I forbindelse med den såkalte Terra-saken, varslet jeg en gjennomgang av alt relevant regelverk som legger føringer for kommunenes finansforvaltning. Nå sender jeg et forslag om innstramminger ut på høring, sier Kleppa.

Finansforvaltningsforskriften regulerer kommunenes og fylkeskommunenes plassering og forvaltning av finansielle midler og gjeld.

- Nye regler for kommunenes og fylkeskommunenes finansforvaltning vil kunne bidra til en fornuftig finansforvaltning i alle landets kommuner. Jeg ønsker meg lokalpolitikere som er bevisst det ansvaret de har for å forvalte fellesskapets penger på en god måte. Mange fikk seg en vekker etter Terra-saken. Jeg mener at innstrammingen vi foreslår også vil øke bevisstheten framover, sier Kleppa.

Ett av forslagene er derfor at kommunene og fylkeskommunene skal utarbeide og vedta sitt eget finansreglement minst én gang i hver kommunestyre- eller fylkestingsperiode.

I høringsnotatet foreslår statsråden en strammere praksis ved at kommunenes og fylkeskommunenes forvaltning må samsvare med egen kunnskap om finans. Kravene til rapportering til kommunestyret og fylkestinget er også betydelig styrket.

Endringene i den nye forskriften bidrar også til å tydeliggjøre reglene som ligger i dagens regelverk. Forslaget presiserer ansvarsdelingen mellom kommunestyret/fylkestinget og administrasjonen, kravet til risikovurdering og risikohåndtering og krav om rapportering til kommunestyret.

Høringsfristen er 1. desember.

• Høring - ny forskrift om kommuners og fylkeskommuners finansforvaltning.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.