Historisk arkiv

Bruker internett for å lære om valget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

En av tre spurte vet ikke når de kan stemme ved høstens stortingsvalg, viser en undersøkelse TNS Gallup har utført på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet. En omfattende informasjonskampanje skal sikre velgerne kunnskapen de trenger.

- Valgdagen er 14. september og velgerne kan forhåndsstemme allerede nå. To måneder før valget bekymrer ikke resultatet av denne undersøkelsen meg. Kunnskap om valgordningen er et viktig premiss for at velgerne benytter stemmeretten sin. Vårt mål er at alle skal vite hvor, når og hvordan de kan stemme, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Til tross for at en tredjedel av de spurte ikke vet når de kan stemme, oppgir så mange som 76 prosent av de spurte at de vet hvor de kan stemme. Når det gjelder mer valgtekniske detaljer som hvordan velgerne kan gjøre endringer på stemmeseddelen, oppgir halvparten av de spurte at de kjenner tilstrekkelig til hvordan dette gjøres.

- Husk legitimasjon
Undersøkelsen viser at 65 prosent av de spurte vet at velgerne må ha med seg legitimasjon for å stemme. Dette var nytt ved forrige valg. Legitimasjonen må inneholde navn, fødselsdato og bilde. Eksempler er pass, førerkort eller bankkort med bilde.

Alle stemmeberettigede får også tilsendt et valgkort i god tid før valget. Dette inneholder informasjon om åpningstid og hvilket valglokale en skal benytte på valgdagen. Det er ikke nødvendig å ha med seg valgkortet når man skal stemme, men det forenkler arbeidet til valgfunksjonæren.

Finner informasjon selv
På spørsmål om hvor man vil søke dersom man har spørsmål eller behov for mer informasjon om valget oppgir 37,3 prosent at de ville benyttet internett, og Google framstår som en viktig søkekilde.

- Vi konsentrerer store deler av informasjonsarbeidet vårt mot digitale og sosiale medier, og disse tallene viser at vi satser på riktig kanal. Førstegangsvelgerne er en viktig målgruppe for oss, og da er vi nødt til å være tilstede i de kanalene de selv benytter, sier Kleppa.

14,8 prosent svarer at de ville henvende seg til kommunen sin for informasjon, mens seks prosent oppgir at de ville snakket med venner og kjente.

For mer informasjon om valget, gå inn på www.valg.no

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00