Historisk arkiv

Innbyggerne ønsker å bestemme kommunegrensene selv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

75 prosent av de spurte i en undersøkelse mener kommunene selv må bestemme om de vil slå seg sammen med andre kommuner. – Jeg er glad for støtte til regjeringens syn om frivillighet, sier statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

75 prosent av de spurte i en undersøkelse mener kommunene selv må bestemme om de vil slå seg sammen med andre kommuner. – Jeg er glad for støtte til regjeringens syn om frivillighet, sier statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

Spørreundersøkelsen er utført av TNS Gallup på oppdrag fra kommunal- og regionaldepartementet.

Kommunal- og regionalminister Kleppa har besøkt både Danmark i vinter og Finland i forrige uke for å studere deres løsninger for kommunestruktur. I dag har hun invitert til seminar om interkommunalt samarbeid og gode eksempler på dette.

- Vi tar debatten om kommunestruktur på alvor. I den forbindelse har vi også fått gjennomført en spørreundersøkelse rundt interkommunalt samarbeid. Den viser blant annet at flertallet mener kommunesamarbeid er en bedre løsning enn kommunesammenslåing for å sikre bedre velferdstjenester, sier Kleppa.

- Å legge til rette for bedre velferdstjenester for innbyggerne er svært viktig for regjeringen. Det gjør vi ved å sørge for mer penger til kommunene – og dermed legge grunnlaget for flere ansatte og bedre tjenester. I tillegg må vi legge til rette for at velferdstjenestene blir organisert på en best mulig måte, sier Kleppa.

seminaret mandag presenteres gode eksempler på vellykket samarbeid mellom kommuner.

- Jeg håper gode eksempler kan inspirere andre også, sier Kleppa.

Undersøkelsen som i dag blir presentert, viser at tre av fire spurte mener det er kommunene selv som må bestemme om de vil slå seg sammen med andre kommuner. Den viser også at 55 prosent mener det er for mange kommuner i Norge og at 51 prosent er positive til en sammenslåing som gjelder deres egen kommune.

- Jeg ønsker den lokale debatten om kommunegrenser velkommen. Hvis kommunene selv og innbyggerne selv mener at de får mer velferd ut av pengene og bedre tjenester ved å slå seg sammen, skal jeg støtte dem fullt ut. Men det er ikke stortingspolitikerne i Oslo som bør tegne nye kommunekart, sier statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.