Historisk arkiv

Kommunene bruker vedlikeholds-milliardene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tall innhentet fra kommunene viser at de er godt i gang med å iverksette regjeringens tiltakspakke. - Lokalpolitikerne har jevnt over vedtatt hva pengene skal brukes til. Godt over en tredel av pengene har gått til prosjekter som allerede er iverksatt eller ferdigstilt, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Da regjeringen i januar la fram en tiltakspakke for å stimulere sysselsettingen i norsk økonomi, var en stor del rettet mot kommunesektoren. Hoveddelen av dette var et tilskudd på fire milliarder kroner til vedlikehold og oppgradering av kommunale bygg, veier og anlegg.

- Vårt mål var å koble ledige hender med viktige oppgaver. Tilbakemeldingene viser at kommunene gjør jobben vi har bedt dem om å gjøre. Vi kan også forvente at effekten på sysselsettingen av dette tilskuddet vil bli enda sterkere utover sommeren og høsten, sier Kleppa.

Det er bare to prosent av pengene kommunene så langt ikke har bestemt hva skal brukes til. Noe i underkant av en tredel er gått til prosjekter som for øyeblikket er ute på anbud, mens for godt og vel siste tredelen er ikke anbudsprosessen satt i gang.

Tabell 1 Totalt beløp fordelt etter framdrift for prosjektene, i prosent av tildelt tilskudd

Vedlikeholds-tilskudd som ikke er vedtatt disponert

Prosjekter som er vedtatt i fylkestinget, men ikke satt ut på anbud

Prosjekter som er satt ut på anbud, men hvor kontrakt ikke er inngått

Prosjekter der kontrakt er inngått eller arbeidet er satt i gang

Ferdigstilte prosjekter

Sum

Kommunene

3

38

24

32

3

100

Fylkeskommunene

0

27

31

40

2

100

Oslo

0

29

29

41

0

100

Hele landet

2

35

26

35

3

100

 

- Det er naturlig at det tar noe tid før alle prosjektene er iverksatt. Formalitetene rundt saksbehandling og anbudsprosesser er én side. Men mange prosjekter, for eksempel på veiene, kunne heller ikke settes i gang før vinteren hadde sluppet taket. For større prosjekter i skolene er det rimelig å vente til elevene har tatt sommerferie. Det er likevel viktig at de kommunene som ikke har påbegynt anbudsprosessene, nå kommer i gang med dette, sier statsråden.

Vedtakene rundt i kommunene og fylkeskommunene medfører at anslagsvis 1½ milliard kroner vil gå til å ruste opp skolebygg.  Om lag ¾ milliard kroner er vedtatt brukt på veier, mens det er satt av rundt ½ milliard kroner til henholdsvis sykehjem og omsorgsboliger og kirke, idretts- og kulturformål. Resten går til andre formål, deriblant barnehager og kommunale utleieboliger.

- Vi vet at det er et stort vedlikeholdsetterslep i kommunesektoren og at pengene kommer til nytte. Jeg er sikker på at kommunene og fylkeskommunene bruker pengene der behovet er størst. Innbyggerne vil merke at skolene, sykehjemmene, idrettsanleggene og veiene deres nyter godt av dette tilskuddet, sier Kleppa.

Tabell 2 Totalt beløp fordelt etter tjenesteområde, i prosent av tilskuddet som kommunestyret og fylkestinget har vedtatt bruken av

Barne-hage

Skole

Pleie og omsorg

Samferdsel

Kirke og kultur

Annet

Sum

Kommunene

6

33

15

17

15

15

100

Fylkeskommunene

68

25

2

5

100

Oslo

11

19

13

25

7

26

100

Hele landet

5

37

13

19

12

15

100

I milliarder kroner

¼

½

¾

½

½

4

 

 Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.