Historisk arkiv

Staten kjøper Kommunal Landspensjonskasse (KLP) sin eierandel i Kommunalbanken AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Staten kjøper KLP sin eierandel i Kommunalbanken AS og blir 100 prosent eier av banken. KLP har samtidig inngått avtale med Eksportfinans ASA om kjøp av Kommunekreditt Norge AS.

Kommunal - og regionaldepartementet har 7. mai 2009 inngått avtale med KLP om kjøp av KLP sin eierandel i Kommunalbanken AS. Prisen er satt til 528.3 millioner kroner. Det kan bli mindre justeringer i prisen. Kjøpet er gjort betinget av Stortingets samtykke.

- Jeg er veldig glad for at vi nå får to tydelige og konkurrerende aktører i utlånsmarkedet for kommunene. Dette er en god løsning, som vil føre til at kommunene kan få billigere lån, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- Jeg er godt fornøyd med løsningen Eksportfinans har funnet for Kommunekreditt. Regjeringen lovet i fjor høst aktiv støtte til å finne en løsning som bidrar til å sikre fortsatt gode lånemuligheter for kommunene. Det har vi fått på plass nå, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.


Prisen for KLP sin eierandel på 20 prosent bygger ifølge avtalen på:

  • bokført verdi per 31. mars 2009
  • godtgjørelse for goodwill på 6 609 808 kroner

I tillegg til den fastsatte prisen vil det komme et rentetillegg tilsvarende 3-måneders Nibor fra 31. mars 2009 og fram til oppgjør finner sted.

Kommunalbankens formål er å gi lån til kommunal sektor. Banken hadde ved utgangen av 2008 en andel av samlede lån til kommunesektoren på knapt 41 prosent. Kommunalbankens utlån til norske kommuner var ved utgangen av 2008 på om lag 118 milliarder kroner. Bankens resultat etter skatt var i 2008 på 390 millioner kroner.

Bakgrunnen for statens kjøp av KLP sin eierandel i Kommunalbanken AS er at KLP har inngått avtale med Eksportfinans ASA om kjøp av Kommunekreditt Norge AS.
Kommunekreditt har vært et heleid datterselskap av Eksportfinans der staten er medeier.

KLP sitt kjøp av Kommunekreditt Norge AS innebærer at KLP fremover gjennom sitt eierskap av Kommunekreditt, vil bli en viktig konkurrent til Kommunalbanken AS. Det siste halvåret har Kommunekreditt Norge AS ikke hatt anledning til å gi nye lån til kommuner og fylkeskommuner. Kommunekreditt sin situasjon har begrenset konkurransen og tilgangen på lån til norske kommuner.

KLP sitt kjøp av kommunekreditt fra Eksportfinans ASA vil kunne legge forholdene til rette for at Kommunekreditt igjen blir en viktig leverandør av lån til norske kommuner.

- Med Kommunalbanken AS som 100 prosent heleid av staten og Kommunekreditt Norge AS som 100 prosent heleid av KLP vil kommuner og fylkeskommuner kunne forholde seg til to kredittinstitusjoner som begge har som sitt primære formål å gi lån til norske kommuner og fylkeskommuner, sier statsråd Kleppa.

Staten har i de forhandlingene som har vært foretatt hatt bistand fra Arctic Securities ASA som økonomisk rådgiver og fra Wiersholm som juridisk rådgiver.

Eivind Dale, KRD,  og Sverre Thornes, KLP

Departementsråd Eivind Dale, Kommunal- og regionaldepartementet, og konsernsjef Sverre Thornes, KLP, signerer kjøpet. Foto: KRD/ELD


Kommunal- og regionaldepartementet sin pressetelefon: 22 24 25 00.