Historisk arkiv

Stortinget sier ja til flere kvinner i styrerommene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Et bredt flertall i Stortinget sluttet seg i dag til regjeringens forslag om at alle styrer i kommunalt eide aksjeselskap skal ha minst 40 prosent kvinner.

- Jeg synes det er svært gledelig at samtlige partier, med unntak kun av Fremskrittspartiet, støtter lovforslaget vårt om kjønnsbalanse i kommunale aksjeselskaper, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Regjeringen får tilslutning til forslaget om endringer i kommuneloven som vil kreve at kommunene har kjønnsbalansert sammensetning i styrene i aksjeselskap der de eier minst 2/3 av aksjene.

- Kommunene bør ta et samfunnsansvar for likestilling. I dag er kun 30 prosent av de eiervalgte styremedlemmene i disse selskapene kvinner. Det er ikke godt nok. Det er ingen grunn til at ikke kommunalt eide selskaper skal være underlagt kjønnsrepresentasjonsregler på lik linje med statsaksjeselskapene, sier Kleppa.

Gjennom de nærmere 1500 aksjeselskapene norske kommuner eier, forvaltes store felles verdier.

- Lav representasjon av kvinner i styrene innebærer at selskapene ikke får nyttiggjort seg den kompetansen kvinner har, sier Kleppa

Norge er i front, og er så langt departementet kjenner til det første europeiske landet som innfører et absolutt krav til kjønnsbalanse i kommunalt kontrollerte aksjeselskap.

De nye reglene settes i verk 1.1.2010 med en overgangsordning på to år.

• Odelstingsproposisjon om lov om endringer i forvaltningsloven

Kommunal- og regionaldepartementet sin pressetelefon: 22 24 25 00.