Historisk arkiv

Regionalministrene: felles front for offensiv distrikts- og regionalpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regionalministrene fra Norge, Sverige, Finland og Island sender felles brev til EU-Kommisjonen. Her ber de om at det innenfor EUs fremtidige regionalpolitikk og innenfor regelverket for regional statsstøtte fortsatt vies spesiell oppmerksomhet til de nordlige regionene med spredt bosetting.

Regionalministrene ble enige om dette under det nordiske regionalministermøtet i Helsingfors 13. oktober. Brevet blir sendt både til kommisær Hahn, ansvarlig for EUs regionalpolitikk og til kommisær Almunia, ansvarlig for bl.a. regional statsstøtte.
 
I dagens regelverk åpnes det for å kunne gi investeringstøtte til virksomheter som vil etablere seg i distriktene, lavere arbeidsgiveravgift og transportstøtte.  Dette regelverket utløper i 2013. Nytt regelverk er nå under utvikling, og det er i denne forbindelse at ministrene ber om at det eksisterende kriteriet “lav befolkningstetthet” må videreføres i det nye regelverket.

 -Norge er jo et land som er stort geografisk, men med relativt få innbyggere som bor spredt. Mye av verdiskapningen skjer i distriktene, langs kysten og over hele landet. Det er viktig for oss å kunne ha et handlingsrom for å ha en offensiv distrikts- og regionalpolitikk, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

 -Det at vi står sammen med Sverige og Finland i arbeidet med å utvikle framtidens distrikts- og regionalpolitikk er viktig. Ikke minst overfor EU-kommisjonen, hvor vi kan fremme felles krav. Det gjør at vi står sterkere i å få beholde de gode ordningene vi har. Samarbeidet gir oss også fleksibilitet for å kunne videreutvikle vår politikk, sier statsråd Navarsete.