Historisk arkiv

God kapasitet i valgsystemet EVA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

KRD tester og forbedrer fortløpende skanningsystemet til det elektroniske valgadministrasjonssystemet EVA. De siste testene viser bedre kapasitet. Oslo kommune kan være trygge på at skanningsystemet vil virke ved valget.

Oslo kommune har i brev til Kommunal- og regionaldepartementet uttrykt bekymring for at skanningsystemet i EVA ikke har god nok kapasitet. Skanningsystemet brukes til å telle stemmesedlene.

Brevet ble sendt etter at Oslo i samarbeid med en skannerleverandør gjennomførte en storskalatest av maskinell telling. Testen var en del av et avtalt opplegg med Oslo.

I testen ble det avdekket feil som gjorde at det tok uakseptabelt lang tid å telle opp stemmesedlene for Oslo.

Departementet tok umiddelbart testresultatene inn i arbeidet med å avdekke feil og rette disse. KRD har allerede rettet opp mange av feilene som Oslo påpeker.

Departementet har gjennomført nye tester for å sikre at systemet fungerer godt. De nye testene viser forbedret kapasitet på skanningfunksjonen i EVA. Vi jobber fortløpende med å rette de siste feilene Oslo har påpekt.

Å gjennomføre tester, avdekke feil og rette dem, er vanlig i en prosess med å utvikle og tilpasse et datasystem for bruk. Testene gjør det mulig å forbedre systemet.

Stortingsvalget er 9. september.

Kommunal- og regionaldepartementet sin pressetelefon: 22 24 25 00.