Historisk arkiv

Tre nye år med Forskingsløft i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet legg opp til at Forskingsløft i nord held fram med tre nye år. Oxford research har evaluert Forskingsløft i nord, og evalueringa syner at programmet har styrka kunnskapsmiljøa.

Kommunal- og regionaldepartementet legg opp til at Forskingsløft i nord held fram med tre nye år. Oxford research har evaluert Forskingsløft i nord, og evalueringa syner at programmet har styrka kunnskapsmiljøa. 

Forskingsløft i nord blei starta i 2009, og er eit viktig tiltak for å styrkje den næringsretta forskingskompetansen i kunnskapsmiljøa i Nord-Noreg innafor tema reiseliv og arktisk teknologi.

Sterke kunnskapsmiljø er viktig for å byggje opp under den positive utviklinga i regionen. Koplinga mot næringslivet er spesielt viktig for å utnytte potensialet og moglegheitene som finst i landsdelen. Gjennom Forskingsløft i nord blir det bygd opp god kompetanse på område som er særs viktige for ei framtidsretta utvikling i Nord-Noreg, seier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Evalueringa frå Oxford Research syner at kunnskapsmiljøa er blitt meir robuste. Miljøa har fått fleire tilsette, og kvaliteten på forskinga er styrka. Forskingsløft i nord har gjort miljøa meir attraktive som samarbeidspartnarar, og det er etablert relasjonar både med nasjonale og utanlandske miljø.

Forskingsrådet forvaltar ordninga. I 2013 løyva departementet 40 millionar kroner.

Informasjon om dei fem prosjekta i Forskingsløft i Nord:

Prosjektnavn

Prosjektleder

Formål

Arctic Earth Observation

Norut Tromsø

Bygge opp kompetanse gjennom grunnforskning, anvendt forskning og utdanning knyttet til satellittbasert jordobservasjon med bruk av ubemannede luftfartøy i nordlige og arktiske områder.

ColdTech

Norut Narvik

Etablering av et kompetansesenter i Narvik innen kaldt klima teknologi. Her skal dybdeforskning knyttet til aktiviteter under arktiske forhold preget av is, vind, snø, fuktighet, temperatur og mørke bidra til å utvikle og systematisere kunnskap som kan bidra til sikker og miljøvennlig infrastrukturutbygging, industriell utvikling, næringsutøvelse og kommunikasjon i nordområdene.

Northern Enviromental Waste Management

Universitetet i Tromsø

Etablere et tydelig kompetansesentrum for avfallshåndtering fra petroleumsindustrien og skipsfarten i Arktis.

Opplevelser i Nord

Handelshøgskolen i Bodø/

Universitetet i Nordland

Støtte nordområdenes utvikling ved å øke verdiskapingen gjennom teoretisk og anvendt forskning relevant for turisme og reiselivsrelevant utdanning.

Styrke og utvikle kapasiteten til å utføre forskning av høy kvalitet på turisme som fenomen i nordområdene i samarbeid med reiselivsnæringen.

Subsea sensors for Oil and gas

Universitetet i Tromsø

Støtte eksisterende og bidra til oppstart og vekst av nye teknologi-baserte selskaper relatert til olje- og gassindustrien i Nord-Norge bl.a. gjennom å utvikle et internasjonalt ledende forskningskonsortium på undervannssensorer for olje- og gassvirksomhet i arktiske regioner

 

 

Kommunal- og regionaldepartementet sin pressetelefon: 22 24 25 00.