Historisk arkiv

Valgsystemet i Oslo fungerer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Feilen i valgadministrasjonssystemet EVA, som ble oppdaget lørdag, er rettet opp av Kommunal- og regionaldepartementet. Oslo kommune bekrefter i dag at deres test av valgsystemet har gått bra.

- Jeg føler meg trygg på at systemet vil fungere mandag kveld når opptellingen skal skje. Det er ingenting som tilsier at vi skal få problemer med valgoppgjøret. Systemet har nå blitt grundig testet av både departementet og Oslo kommune. Alt ser bra ut. Departementet har bistått kommunen i denne siste testingen, sier statsråd Liv Signe Navarsete.

Feilen gjaldt overføring av stemmer fra skannersystemet til den delen av systemet der valgoppgjøret skjer. Fordi Oslo kommune er både kommune og fylkeskommunene, har systemet blitt tilpasset Oslo. Det var gjennom denne tilpasningen at feilen oppsto.

Vi burde ha oppdaget denne feilen før. Vi har imidlertid god beredskap for raskt å følge opp slike feil. Feilen ble raskt oppdaget og rettet opp. Feilen ville ikke hatt noen betydning for gjennomføringen av valget eller for å få et korrekt valgresultat.

Det har blitt stilt spørsmål om hvorfor testing skjer så nært opptil valgdagen. Vi har i lang tid gjennomført løpende testing i testmiljø. Det er imidlertid også nødvendig å gjennomføre en avsluttende test i det faktiske produksjonsmiljøet som skal brukes på valgnatta. For å ikke forstyrre forhåndsstemmingen, har vi ikke gjort dette før forhåndsstemmingen er avsluttet.

Alle norske kommuner har derfor gjennomført planlagte tester i helgen.

206 kommuner har startet å ta imot stemmer allerede i dag. Valggjennomføringen i hele landet, også i Oslo, går bra. Kommunal- og regionaldepartementets brukerstøtte mottar i dag få henvendelser fra kommunene.