Historisk arkiv

Nettverkssamling i Kvinesdal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Den 17. desember, midt i julestria, var Kvinesdal kommune, Flekkefjord kommune og Sørlandet sykehus samlet på Utsikten hotell i Kvinesdal. Temaet var ”Turnus som innovasjon – Reduksjon av uønsket deltid.” Stedet var kanskje valgt med omhu. Å skape en heltidskultur krever vidsyn og innovative evner, og vidsyn har man i hvert fall på Utsikten hotell.


Programmet var allsidig både med input og egenaktiviteter. Aktiviteten i prosjektgruppene var høy og inntrykket var at samlingen hadde gitt både eksempler på nye løsninger og inspirasjon til å arbeide videre både i egen virksomhet og i nettverket.

 

Deltagere holder på med gruppearbeid på runde bord under temadag for Saman om ein betre kommune i Kvinesdal 17.12.12
Deltagere på temadag for Saman om ein betre kommune i Kvinesdal (foto: Kristen Dalby).

 

Det innovative perspektivet ble trukket opp av Stig Roar Wigestrand fra Innoco. Han beskrev innovasjonsmetodikk både gjennom tale og fiolinspill. I tillegg presenterte han verktøy som kommunene kunne benytte i sitt arbeid med prosjektene. Det ble en fin prosess i gruppene der man arbeidet med å definere behov, løsninger, pådrivere, team, forankring og testing. De enkelte prosjektgruppene kom et godt stykke videre i utvikling av eget prosjekt.

Tone Øvergaard Beistad, som er prosjektleder i Steinkjer, presenterte bakgrunn, gjennomføring og erfaring med langturnus i sykehjem. Dette er gjennomført som et prosjekt på Steinkjer sykehjem, på en somatisk avdeling og en avdeling for demente. Hun la vekt på at innføring av en slik turnus er en prosess der blant annet frivillighet er sentralt. De fleste ansatte ønsket å være med på å prøve ut dette. Hun oppsummerte erfaringen så langt med at dette ga mindre stress, bedre innblikk i hele dagen, at man unngikk uro ved vaktskifter og at det er spennende å tenke nytt. De ansatte slipper å jakte vakter og friperiodene oppleves som positive. De ansatte har fått økt stillingsstørrelse og sykefraværet har gått ned. Både beboere og pårørende har reagert positivt på den nye turnusen.

Dagen ble avsluttet med en drøfting av hva nettverket forstår med uønsket turnus. Denne sekvensen ble ledet av Nina Amble, som også sitter i styringsgruppa for hele nettverket. Etter diskusjoner både i grupper og plenum kom man fram til følgende forslag:


Uønsket deltid er:

En kvalifisert person som

  • Ønsker stor, hel stilling (80-100%)
  • Er i stand og kan starte med økt arbeidstid innen 1 mnd.
  • Er villig til å ta i mot et tilbud, selv om det kan innebære endret arbeidstid og eller andre gjeldende arbeidstidsordninger(innenfor AML) enn vedkommende har i sin stilling

Definisjonen innehar en tydelig prioritering i forhold til å etablere en heltidskultur.  Definisjonen utelukker likevel ikke at nettverket fortsatt arbeider med å reduserer den øvrige deltiden.

En spennende, kreativ og nyttig samling for alle deltagerne!