Historisk arkiv

Referat fra møte 7.11.06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Forum for etikk i kommunesektoren

Referat

Møte om:

Andre møte i Forum for etikk i kommunesektoren

Saksnr.:

06/1733

Tilstede:

Spesialrådgiver Eva Joly (NORAD), juridisk direktør Rolv Økland (NAVO), nestleder Anne-Karin Femanger Pettersen (Forum for kontroll og tilsyn), førsteamanuensis Signy Vabo (Høgskolen i Oslo), fylkesmann Tora Aasland (Fylkesmennenes arbeidsutvalg), sektoransvarlig Dag Bjørnar Jonsrud (YS), ordfører Tom Tvedt (Randaberg kommune), bedriftsrådgiver Jørn Bue Olsen (eget firma), fagsjef Morten Sandberg (HSH), nestleder Reidar Enger (Norsk kommunerevisorforbund), rådgiver Hilde Klæboe (KS), generalsekretær Tove Storrødvann (Akademikerne), byråd Andrè Støylen (Oslo kommune), seniorrådgiver Vigdis Olsen (UNIO), advokat Arnhild Dordi Gjønnes (NHO), generalsekretær Jan Borgen (Transparency International Norge), 2. nestleder Geir Mosti (LO), seniorrådgiver Elisabeth Vigerust (AID)

Forfall:

Rådmann Jorunn Midthun (Hof kommune), professor Heidi von Weltzien Høivik (BI), leder etter- og videreutdanningsutvalg Svein Berdal (NKK), advokat Erling Grimstad (advokat Erling Grimstad & partnere AS), professor em. Guttorm Fløistad

Observatører:

Pressen, statssekretær Dag Henrik Sandbakken, seniorrådgiver Anne Marit Schiong Kommunikasjonsenheten i KRD, medlemmene i arbeidsgruppen som skal kartlegge regelverk av betydning for etisk forhold i kommunesektoren

Dato:

7. november 2006

Møteleder:

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga

Referent:

Kommunalavdelingen, KRD

Oppsummering fra andre møte i Forum for etikk i kommunesektoren

1. Åpningsord ved kommunal- og regionalminister Åslaug Haga

Statsråden ønsket alle velkommen. Hun understreket at hun var glad for at Eva Joly kunne møte denne gangen og at hun ville la Eva Joly få bruke den første timen til å redegjøre for sine erfaringer med korrupsjon og hvilke etiske utfordringer hun mener vi står overfor i kommunesektoren. Deretter ville det bli anledning til å stille spørsmål og kommentere hennes innlegg.

Åslaug Haga viste til dagsordenen for møtet og sa at det denne gang ble mange innledninger, og at det var bra at noen nå setter ord på de krevende utfordringene kommunesektoren står overfor. Hun viste til de økte overføringene kommunene nå har fått og sa at hun hadde tiltro til kommunene og tillit til at de forvalter pengene på en god måte.

2. Spesialrådgiver Eva Joly innledet om etiske utfordringer

Eva Joly åpnet med å vise til en meningsmåling i Frankrike hvor 60 prosent tror at politikerne er korrupte. Hun spurte hvordan man skal få samfunnet til å fungere med en så grunnleggende mangel på tillit. I Norge derimot er problemet at vi tror for godt om hverandre. Det at vi har få saker om økonomisk kriminalitet sier mer om hvilke midler vi har enn hva som er den faktiske situasjonen. Når det er for få ressurser – må politiet prioritere selv. Vanlige politimetoder oppdager ikke økonomisk kriminalitet. Etter Eva Jolys mening er det for mange politidistrikter uten kompetanse på økonomisk kriminalitet. I økonomisk kriminalitet er det ingen ofre på samme måte som i vanlige forbrytelser. Skatteetaten må reagere på verdiøkninger uten gode forklaringer.

Eva Joly var kritisk til de nye reglene om varsling i arbeidsmiljøloven som nå behandles av Stortinget, særlig at varslingen skal være ”forsvarlig”. Hun mente at terskelen i dag er for høy for å varsle. Og hun var ikke sikker på at ordet forsvarlig er en god idé. Det viktige er om varselet er sant eller ei. Eva Joly sa hun har stor sans for det amerikanske lovverket, som ikke legger noen begrensning på varslervernet, uansett hvilket motiv varsleren kan ha. Iht. amerikansk lov gis det også full økonomisk skadeserstatning til alle som har lidd økonomisk tap i korrupsjonssaken.

Eva Joly ønsket at kommunene skal se på loven som en minstestandard og legge til rette for varsling selv. Hun fremholdt at ingenting hindrer kommunene i å være bedre. Hun foreslo at nyansatte i Kommune-Norge bør få en håndbok, der det står hvordan de kan varsle, hvilket nummer de kan ringe.

Eva Joly pekte videre på at det oppfattes som illojalt å varsle, og at varslerne kan være de som får de største problemene. Etter hennes mening er lojaliteten oftest sterkere enn den enkeltes behov for å varsle. Å varsle utsetter vedkommende for stress og ubehag, og gir ingen direkte økonomisk vinning. De har alt å tape.

Hun mente dette også er kulturelt og tidsmessig betinget: I dagens kultur er det ikke særlig attraktivt å ta ansvar for det kollektive. En varsler i kommunen er eksepsjonell, han tør å stå fram. Eva Joly understreket at vi må bygge opp under det. I stedet beundrer vi rikdommen, og det er ikke så farlig hvordan vi kommer dit. Vi erstatter etiske vurderinger med risikovurderinger. Du kan snyte kommunen - ustraffetheten er nærmest garantert.

Eva Joly advarte mot å tro at kommunene er fri for korrupsjon, bare fordi det er svært få saker som blir oppdaget. Hun viste til den manglende kommunale kontrollen i skandalen ved vannverket på Nedre Romerike hvor revisor ikke oppdaget at alt ikke var som det skulle. Varsleren var en leverandør som ikke fikk kontrakten. Personalet som så firehjulstrekkerne og gepardene, kunne ha lurt på hva vannverket skulle med en gepard. De varslet heller ikke.

Eva Joly mente at mange saksbehandlere i det offentlige sitter med utenlandske bankkontoer som fylles opp av leverandører på jakt etter lukrative kontrakter. Korrupsjon er mye mer enn fine middager og sportsbilletter. Saksbehandlere i Norge gir et lite ark til den de forhandler med, med navnet og kontonummeret til en trust i utlandet. Hun trodde også at mange nordmenn har utenlandske bankkort, opprettet når de forhandlet om kostbare kjøkken på sykehus, flymotorer eller andre ting.

I debatten etterpå ble det reist spørsmål om hvordan man skulle utfordre den menneskelige holdningen. Viktigheten av synliggjøring og bevisstgjøring. Kommuneledelsen må tørre å ta debatten om korrupsjon og misligheter i egen kommune. Det ble fremholdt at korrupsjon også gjelder små beløp – man har valgt feil side – det er en uetisk handling uansett beløpets størrelse.

Det ble understreket at varslere er viktig for å få bekjempet korrupsjon – det dreier seg om tyveri av fellesskapets midler. Vanskelig å finne en balanse mellom behovet for anonymisering av varsleren og rettsvern for dem som ”henges ut”.

Videre ble det understreket nødvendigheten av gode rutinemessige kontroller – internkontroll, stikkprøver, standarder. I tillegg er det nødvendig med ekstern kontroll – det må være noen som følger med på om reglene for anskaffelser for eksempel er fulgt. Kontrollutvalgene må få høyere status i kommunestyret. Nå blir ofte sammensetningen for tilfeldig - plassene blir enten tilbudt noen som man ikke ønsker i andre verv eller de gis til dem som ikke har lyst på andre posisjoner.

Det er farlig når bedriftskulturen er uetisk: ”Slik gjør man det hos oss”. Dårlige holdninger overføres mellom de ansatte og styrer deres adferd. Dermed er det varsleren som blir umoralsk – det er vedkommende som bryter med bedriftens verdier.

Eva Joly rundet av diskusjonen med å fastslå at kontrollrutiner er viktige - både intern kontroll og ekstern kontroll. Problemet er å oppdage det som er skjult. Hun understreket at kjøp av lojalitet er grunnlaget for korrupsjon. Videre mente hun at innføringen av jobbkarantene er et viktig virkemiddel.

3. Korte orienteringer om følgende temaer (endret rekkefølge iht. revidert dagsorden):

  1. Førsteamanuensis Signy Irene Vabo (Høgskolen i Oslo): Utviklingstrekk i kommunal organisering – og eventuell betydning for etiske forhold.
  2. Nestleder i Forum for kontroll og tilsyn, Anne-Karin Femanger Pettersen: Kontrollutvalgets rolle.
  3. Seniorrådgiver Elisabeth Vigerust (Arbeids- og inkluderingsdepartementet): De nye varslingsreglene i arbeidsmiljøloven og komitéinnstillingen.
  4. Juridisk direktør Rolv Økland (NAVO): Hvordan arbeidsgiverne kan legge forholdene til rette for varsling.
  5. Seniorrådgiver Jostein Selle (KRD): Statusrapport om arbeidsgruppens arbeid.

Alle disse innleggene er lagt ut på den lukkede nettsiden til forum for etikk i kommunesektoren.

Etter disse innleggene ble det åpnet for en kort kommentarrunde.

Fra flere ble det understreket at det er krevende å følge opp alle de tips som kan komme inn om uetiske forhold. Det er nødvendig med både ressurser og kompetanse. Viktigheten av å ha på plass rutiner når det gjelder varsling ble fremholdt. Videre at det er viktig med politisk styring – politikerne må innse at det er viktig med kontroll og at rutinene er på plass. Revisor har rapporteringsplikt til kontrollutvalgene – hva med rapporteringsplikt til skattemyndighetene ble det reist spørsmål om. Videre ble det understreket at avstanden mellom de folkevalgte og administrasjonen er blitt for stor. Det ble av flere foreslått at de ansattes tillitsvalgte kan fungere som mellomledd i saker om varsling.

Det kom et forslag om å se på lederrollen – ordførerne. Hva foretar de seg i praksis? Det er få kommuner som har fokus på kontrollutvalgenes arbeid. Hver kommune bør også se på hvem som er involvert i ulike kommunale prosesser og ha oppmerksomhet rundt ansattes/folkevalgtes privatøkonomiske disposisjoner.

4. Avslutning ved kommunal- og regionalminister Åslaug Haga

Statsråden konstaterte at møtet i stor grad hadde gått med til de forberedte innleggene – og at deltakerne nok syntes de hadde fått for liten anledning til diskusjon. Hun understreket imidlertid at det var viktig at alle medlemmene i forumet får etablert en felles forståelse – en felles plattform – mht. de utfordringer kommunesektoren står overfor. På det neste møtet 6. februar skal forumet få være mer operative når arbeidsgruppens rapport skal debatteres. Etter en kort presentasjon av arbeidsgruppens rapport vil det bli rikelig tid til diskusjoner.

Kommunal- og regionaldepartementet skal etter planen sende ut arbeidsgruppens rapport i forkant av neste møte i forumet som blir den 6. februar 2007.

Statsråden sa at hun ønsket å legge ut arbeidsgruppens foreløpige rapport på den lukkede nettsiden i første del av januar, slik at medlemmene i forumet gis mulighet til å komme med skriftelige innspill før arbeidsgruppens rapport sendes ut til medlemmene og offentliggjøres. Arbeidsgruppens rapport ferdigstilles etter møtet i forumet 6. februar.