Historisk arkiv

Statutter for håndverkerprisen ”Den gylne spikerpistol”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet har tatt initiativ til å dele ut en pris for å hedre fremragende håndverk. Anledningen er at den første Stortingsmeldingen om bygg er lagt fram og behandles i Stortinget høsten 2012.

Bakgrunn
Kommunal- og regionaldepartementet har tatt initiativ til å dele ut en pris for å hedre fremragende håndverk. Anledningen er at den første Stortingsmeldingen om bygg er lagt fram og behandles i Stortinget høsten 2012.

Byggenæringens Landsforening, Byggmesterforbundet og Fellesforbundet støtter initiativet og deltar med representanter i juryen.

Formål 
”Den gylne spikerpistol” er en hederspris for fremragende kvalitet innenfor tømrerfaget. Prisen skal løfte byggenæringens status og stolthet, vise frem gode eksempler og samtidig skape oppmerksomhet om kvalitet i bygg og gode byggeprosesser.

Den dyktige håndverkerens arbeid kommer hele samfunnet til gode: Bedre kvalitet gir mindre feil, løsningene varer lenger, og vi sløser mindre med ressurser. Godt utført kvalitetsarbeid er bra for alle!

Innhold 
”Den gylne spikerpistol” består av et diplom, en forgylt spikerpistol, samt et stipend på 30 000 kroner som kan benyttes til for eksempel studiereise eller etterutdanning.

To andre nominerte kandidater som utmerker seg får hederlig omtale. Disse får et diplom og et stipend på 10 000 kroner hver.

Prisen deles ut høsten 2012.

Hvem kan få prisen 
Prisen kan tildeles en person som har svennebrev i tømrerfaget, og arbeider som tømrer. Vedkommende må ha bidratt til å øke kvaliteten i byggenæringen gjennom sitt arbeid, og lagt vekt på kvalitet i alle ledd – fra planlegging til gjennomføring og ferdigstillelse. Vinneren skal også ha bidratt til å inspirere andre gjennom fokus på yrkesstolthet, service overfor forbrukerne og samarbeid med andre aktører. Vedkommende må evne å kombinere god håndverkstradisjon med moderne og framtidsrettede løsninger, og kan vise til referanser for godt håndverk på arbeid og prosjekter gjennom de siste år.

Alle ovennevnte kriterier må være imøtekommet for kandidater som vurderes for prisen. Det er åpen forslagsrett. Alle forslag må begrunnes. Frist for å nominere kandidater er 1. desember 2012.

Jury 
Kommunal- og regionaldepartementet oppnevner og godkjenner juryen, leder for juryens arbeid og talsperson for juryen. Byggenæringens Landsforening, Byggmesterforbundet og Fellesforbundet utnevner sine representanter i juryen. I tilfelle forfall eller inhabilitet hos ett av jurymedlemmene skal varamedlem møte.  Juryen skal gi en skriftlig redegjørelse for sin prisutdeling.

Sekretariat
Kommunal- og regionaldepartementet er juryens sekretariat. Departementet avgjør i samråd med juryen når prisen skal deles ut.

Endring av statuttene
Statuttene kan endres etter vedtak i Kommunal- og regionaldepartementet.


Juryen skal kåre en vinner basert på følgende kriterier:

  • Vedkommende har svennebrev innen tømrerfaget, og arbeider som tømrer.
  • Vedkommende har bidratt til å øke kvaliteten i byggenæringen gjennom eget arbeid.
  • Vedkommende har fokus på kvalitet i alle ledd i eget arbeid, fra planlegging til gjennomføring og ferdigstillelse.
  • Vedkommende har bidratt til å inspirere andre gjennom fokus på yrkesstolthet, service overfor forbrukerne og samarbeid med andre aktører.
  • Vedkommende evner å kombinere god håndverkstradisjon med moderne og framtidsrettede løsninger.
  • Vedkommende kan vise til referanser for fremragende håndverk på konkrete prosjekter de siste år.