Historisk arkiv

Nordisk uttalelse om digital tilgjengeliggjøring av kulturarv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

På møtet i Nordisk ministerråd 26. april kom de nordiske kulturministrene med en uttalelse om digital tilgjengeliggjøring av kulturarv.

Fra venstre: Generalsekretær i Nordisk ministerråd Halldor Ásgrimsson, minister for kultur og sport Paavo Arhinmäki, Finland, kulturminister Bjørn Kalsø, Færøyene, kulturminister Anniken Huitfeldt, Norge, undervisnings-, forsknings- og kulturminister Katrin Jakobsdóttir, Island, kulturminister Uffe Elbæk, Danmark og kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Sverige (Foto: Ketil Frøland)

Bildet med høy oppløsning 

På møtet i Nordisk ministerråd 26. april kom de nordiske kulturministrene med en uttalelse om digital tilgjengeliggjøring av kulturarv.

Uttalelse fra Nordisk ministerråd, kulturministrene:

De nordiske kulturministrene, som er samlet til møte i Oslo 26. april 2012, konstaterer at det i alle europeiske land pågår et omfattende arbeid med å digitalisere materiale i arkiver, museer og bibliotek, med sikte på å bevare og tilgjengeliggjøre materialet. De nordiske landene er i forkant av utviklingen, både teknisk og når det gjelder tilgjengeliggjøring. De berørte institusjonene har stort utbytte av sitt nordiske samarbeid.

Kulturministrene understreker betydningen av at materialet kan gjøres tilgjengelig for et størst mulig publikum, og viser til at Internett byr på store muligheter for dette. Kulturministrene er kjent med at det reiser seg viktige spørsmål av rettslig art når det gjelder tilgjengeliggjøring av materiale som er beskyttet av opphavsrett. De peker på at det på nasjonalt og europeisk nivå pågår diskusjoner om tilrettelegging av løsninger på de rettslige spørsmålene, til beste for berørte parter; kulturinstitusjoner og rettighetshavere.

Kulturministrene viser til at de nordiske landene har lang erfaring med rettslige løsninger som gjør det enkelt å klarere et stort antall rettigheter for tilgjengeliggjøring av beskyttet materiale, den såkalte avtalelisensmodellen.  Alle de nordiske landene vurderer denne løsningsmodellen også for tilgjengeliggjøring av kulturarven.

Grenseoverskridende løsningsmodeller i Norden har snittflater til EU-regulering. Derfor skal eventuelle fremtidige løsningsmodeller bl.a. ses i lys av at EU arbeider med å finne grenseoverskridende løsninger. Den nordiske ekspertgruppen vil ta saken opp, når det foreligger et utspill fra EU-kommisjonen. 

Oslo 26. april 2012