Historisk arkiv

Kultursatsingen øker med 812 millioner i 2010 – Gjennomføringen av Kulturløftet 2 er godt i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Kultur- og kirkedepartementets budsjettramme for 2010 foreslås økt med 790,3 mill. kroner i forslaget til statsbudsjett til 9,3 milliarder kroner.

 

Kulturminister Trond Giske presenterer kulturbudsjettet for 2010 23. oktober 2009. Foto: KKDLenke til Kultur- og kirkedepartementets samleside om budsjettet

Kultur- og kirkedepartementets budsjettramme for 2010 foreslås økt med 790,3 mill. kroner i forslaget til statsbudsjett til 9,3 milliarder kroner.

- Regjeringen fortsetter satsingen på kultur gjennom Kulturløftet, og bevilgningen til kunst og kulturformål gis et betydelig løft også i 2010. De samlede overføringene til kulturformål har økt med om lag 2,7 mrd. kroner i perioden 2006-2010.

Kulturløftet
Regjeringen øker bevilgningen til kultur med 812,0 millioner kroner. Over Kultur- og kirkedepartementets budsjett økes bevilgningen med 736,3 millioner kroner til oppfølging av Kulturløftet. I tillegg kommer 40,0 millioner kroner til kulturskolesatsing under Kunnskapsdepartementet, 25,0 millioner kroner til prosjektering av nytt bygg til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design under Fornyings- og administrasjonsdepartementet og en økning i bevilgningen til kultur-, norgesfremme- og informasjonsformål under Utenriks­departementets budsjett på 10,7 millioner kroner.

- Med årets budsjett er regjeringen godt i gang med Kulturløftet 2 som danner grunnlaget for kulturpolitikken i perioden 2010-2014, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Hovedsatsinger og oppfølgingen av Kulturløftet i 2010 er:

200,0 millioner kroner til ny momskompensasjonsordning for frivillig sektor
Den tidligere kompensasjonen for merverdiavgift på tjenester er innlemmet i den nye ordningen. Den totale bevilgningen vil utgjøre 396 mill. kroner for 2010. Ordningen trer i kraft fra 1. januar 2010. Kompensasjonen tildeles i etterkant, og budsjettforslaget for 2010 vil være kompensasjon for allerede påløpte utgifter til merverdiavgift. Ordningen vil bli administrert av Lotteri- og stiftelsestilsynet, med Lotterinemnda som klageinstans.

40 millioner til kulturskoler
Kulturskolen er en av de viktigste arenaene for å gi alle barn en likeverdig mulighet til kulturaktivitet og til å utvikle sine kunstneriske ferdigheter. Regjeringen bevilger øremerkede midler over Kunnskapsdepartementets budsjett til å styrke kulturskoletilbudet. Målet er at i 2014 skal alle barn som ønsker det ha kulturskoleplass.

58,0 millioner kroner i økning til bibliotek, språk og litteratur
Med dette budsjettet er gjennomføringen av tiltak i bibliotekmeldinga godt i gang. Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Nasjonalbiblioteket med om lag 22,5 millioner kroner bl.a. til etablering og drift av en norsk språkbank, oppfølging av digitalisering av samlingene, videreføring av prosjektet Bokhylla.no og utvikling av nasjonalt biblioteksøk. Innkjøpsordningen for sakprosa økes med 2,5 millioner kroner. Til sammen økes innkjøpsordninger og produksjonsstøtteordninger under Norsk Kulturråd med 10 millioner kroner til 150 millioner kroner. Støtteordninger for lokalt biblioteksamarbeid og modellbibliotek innføres.

88 millioner kroner mer til teater
Tilskuddet til de nasjonale teatrene er økt med 26 millioner kroner, bl.a. til økte pensjonskostnader. Tilskuddet til Nationaltheatret er økt med 11 millioner kroner, bl.a. for å sikre godt og systematisk vedlikehold av bygningen.

54 millioner kroner i økning til Den Norske Opera & Ballett
Med årets tilskuddsøkning med 54 millioner kroner til 440,4 millioner kroner har departementet fullført den flerårige opptrappingsplanen som ble avtalt med Den Norske Opera & Ballett for å styrke den kunstneriske virksomheten i det nye operahuset.  Siden 2005 er bevilgningen økt med til sammen 200 millioner kroner.

9,4 millioner kroner mer til region- og distriktsopera
Regjeringen øker tilskuddet til operatiltak landet rundt med 9,4 millioner kroner. Den totale løyvinga til region- og distriktsopera i budsjettforslaget for 2010 blir da 53,1 millioner kroner. Dette inkluderer operasatsingen under Nordnorsk Opera og Symfoniorkester der Musikkteater Bodø og Opera Nord inngår, og operasatsingen under Trondheim Symfoniorkester (Musikkteatret i Trondheim).

5,2 millioner kroner mer til dans
Ulike faste dansetiltak får samlet en tilskuddsøkning på 3,1 millioner kroner. Tilskudd til dans under Norsk kulturfond er økt med 2,1 mill. kroner, hvorav 1,1 millioner kroner til pilotprosjekter som skal bidra til å utvikle profesjonelle dansemiljøer rundt om i landet.

91,0 millioner kroner i økning til musikk
Musikk får en samlet økning på 91 millioner kroner for 2010 og er det største løftet noensinne på musikkfeltet. Den samlede bevilgningen til musikkfeltet i budsjettforslaget for 2010 er på over en milliard kroner.

63 millioner kroner i økning til museer
Det er foreslått 63 millioner kroner i samlet økning til museer i det nasjonale museums­nettverket. Til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2010 foreslås en økning på over 11 millioner kroner. Innenfor økningen er det lagt til rette for et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Kulturetaten i Oslo kommune om å forberede feiringen av Munch-jubileet i 2013. Det legges opp til at museene blir en del av merverdiavgiftssystemet med en sats på 8 pst. og full fradragsrett for inngående merverdiavgift. Dette innebærer en styrking av museenes økonomi.

50,4 mill. kroner i økning til film
Regjeringen fortsetter satsingen på film og vil styrke filmfeltet med over 50 millioner kroner. Til sammen 627,5 millioner kroner bevilges til norsk film i 2010. 3 millioner går til å styrke produksjon og lansering av norske dataspill. Den regionale filmsatsingen økes med 5 millioner til 42 millioner. Siden 2005 har økningen til filmproduksjon alene utgjort 155 millioner kroner.

22,8 mill. kroner i økning til samfunns- og frivillighetstiltak
Som en oppfølging av Frivillighetsmeldingen foreslår Regjeringen blant annet 10,8 millioner kroner til 20 nye frivillighetssentraler og en økning av tilskuddssatsen. 2 millioner kroner bevilges til styrking av forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor. I budsjettforslaget er det også lagt inn en styrking til tiltak i tilknytning til satsing på kultur i Nordområdene, herunder norsk-russisk kulturstrategi, og 8 millioner kroner i økning til Den kulturelle spaserstokken. 4 millioner kroner over Kultur- og kirkedepartementets budsjett og 4 millioner kroner over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett.

18,4 millioner kroner i økning til arkitektur, offentlig rom og billedkunst
Satsingen på arkitektur og offentlig rom inngår i oppfølgingen av den nasjonale arkitekturpolitiske planen Arkitektur.nå - for en ny, helhetlig arkitekturpolitikk. Det gis 4,8 millioner kroner i økning til Norsk kulturfonds støtteordninger innen billedkunst og kunsthåndverk, og 9,3 millioner kroner i økning til andre kunst- og kunstformidlingstiltak. Økningen går til kjernevirksomheten ved ulike institusjoner og til å videreutvikle utstillings- og formidlingsaktiviteter på billedkunstfeltet.

22,2 millioner kroner mer til arkivformål
Regjeringen øker bevilgningen til det statlige Arkivverket med i alt 18,9 millioner kroner i 2010. Økningen skal gå til å styrke Arkivverkets faglige virksomhet, og vil sikre at ugjenkallelig bevaringsverdig arkivmateriale ikke går tapt. Økningen inkluderer også 3,3 millioner kroner til Samisk arkiv i Samisk vitenskapssenter i Kautokeino.

16,1 millioner kroner i økning til nasjonale kulturbygg
Regjeringen foreslår 157,9 millioner kroner i tilskudd til nasjonale kulturbygg. Dette er en økning på 16,1 millioner kroner eller ca. 11 prosent fra 2009. Det foreslås også 3,0 millioner kroner i tilskudd til ekstraordinært vedlikehold av de tre skværriggerne Christian Radich, Statsraad Lehmkuhl og Sørlandet. Dette er en dobling sammenlignet med 2009. I tillegg foreslås det en økning på 0,5 millioner kroner i fast driftstilskudd til Fullriggeren Sørlandet.

Over 30 millioner kroner mer til kirken, blant annet:

  • Nye 20 mill. kroner til trosopplæring Trosopplæringsreformen har de siste årene vært det viktigste satsingsområdet i kirkebudsjettet. I 2010 foreslås en ytterligere opptrapping med 20 mill. kroner. Den årlige bevilgningen til reformen er dermed kommet opp i 170 millioner kroner.
  • 5 mill. kroner til pilegrimssatsing Til fornyelse og utvikling av pilegrimstradisjonen i Norge foreslås det 5 mill. kroner. Midlene skal i hovedsak benyttes til opprettelse av fem regionale pilegrimskontorer.
  • 2 mill. kroner i økning til presteskapet Til presteskapet foreslås det en økning på 2 mill. kroner for å holde oppe innsatsen for en bedret rekruttering.

14,3 mill. kroner i økning til tilskudd til trossamfunn m.m.
Regjeringen foreslår en økning til tilskudd til trossamfunn m.m. på 14,3 mill. kroner slik at det totalt foreslås bevilget 157,7 mill. kroner i 2010.