Historisk arkiv

Polsk-norske kulturprosjekter får støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

17 nye samarbeidsprosjekter er nå godkjent for finansiering fra Kulturutvekslingsfondet. Prosjektene omfatter musikk- og scenekunst, billedkunst og kulturarv og involverer aktiviteter i både Polen, Norge, Island og Liechtenstein.

Prosjekter som mottar støtte etter 5. utlysningsrunde (pdf)

– Kulturutvekslingsfondet bidrar til økt kunnskap om og interesse for både norsk og polsk kultur, og er et eksempel på hvordan EØS-midlene er med på å styrke polsk-norsk kontakt og samarbeid. Gode og spennende prosjekter fra hele kulturfeltet har fått støtte, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Kulturutvekslingsfondet med Polen ble etablert i 2008. Fondet finansieres i hovedsak av norske EØS-midler og forvaltes av det polske kulturdepartementet. Midlene fra fondet går til å støtte kulturell utveksling i form av samarbeidsprosjekter mellom polske søkere og partnere fra Norge, Island eller Liechtenstein. Målet er å styrke dialogen og det kulturelle samarbeidet mellom Polen og giverlandene.  Det har totalt vært nærmere 90 millioner kroner til utdeling fra fondet, herunder ca 14 millioner kroner i denne femte og siste runden.

Det har vært stor interesse for Kulturutvekslingsfondet både i Norge og Polen. Siden 2008 har det polske kulturdepartementet mottatt hele 283 prosjektsøknader, hvorav 71 har fått tilsagn om støtte. Det har vært klart flest søkere fra musikk- og scenekunstfeltet og totalt 35 av de innvilgede prosjektene er fra denne sektoren. Innen billedkunstfeltet har 18 prosjekter fått tilsagn om støtte. Utover dette er det 13 kulturarvsprosjekter, 2 litteraturprosjekter, 2 arkivprosjekter og 1 prosjekt på bibliotekfeltet. Det er norske partnere i mer enn 90 % av prosjektene.

Kulturdepartementet koordinerer arbeidet med fondet i Norge, i samarbeid med Norsk kulturråd, ABM-utvikling og Riksantikvaren. Nærmere informasjon om fondet finnes på Kulturutvekslingsfondets hjemmeside. Du kan også henvende deg til: kulturutvekslingsfondet@kud.dep.no.