Historisk arkiv

Statsbudsjettet:

Styrking av arkitektur, offentlig rom og visuell kunst i 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Visuell kunst, arkitektur og design er et av regjeringens satsingsområder i Kulturløftet. Regjeringen øker tilskuddet til visuell kunst, arkitektur og design med 16,2 millioner kroner i 2011. I tillegg økes tilskuddet til kunstmuseene med ca 2,4 millioner kroner.

Visuell kunst, arkitektur og design er et av regjeringens satsingsområder i Kulturløftet. Regjeringen øker tilskuddet til visuell kunst, arkitektur og design med 16,2 millioner kroner i 2011. I tillegg økes tilskuddet til kunstmuseene med ca 2,4 millioner kroner.

I tillegg gis det et tilskudd på 160 millioner kroner til prosjektering av Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanen.

Visuell kunst
Regjeringen foreslår et tilskudd på 160 millioner kroner (over FADs budsjett) til prosjektering av Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanen. Nasjonalmuseets nåværende bygningsmessige situasjon er svært utilfredsstillende med tanke på de nasjonale verdiene institusjonen forvalter. Forholdene i de nåværende bygningene gjør det vanskelig for museet å ivareta oppgavene knyttet til sikring, bevaring og formidling på en god måte.

I tillegg til å styrke Norsk kulturfond med 3,8 millioner kroner foreslår regjeringen også å øke tilskuddet til flere regionale visningssteder innen det visuelle feltet. Dette er en økning på over 15 prosent siden i fjor. Den største prosentvise økningen under Norsk Kulturfond går til visuell kunst-feltet.

Andre økninger:  

  • 0,5 millioner kroner til Nordic Light International Festival of Photography – nytt tiltak 
  • 1,1 millioner kroner til Bergen Kunsthall, Bergen   
  • 0,3 millioner kroner til Vestfossen Kunstlaboratorium

Kunstmuseene
Nordnorsk Kunstmuseum har fått en samlet økning på 1,5 millioner kroner i årlig driftstilskudd til en styrking av innkjøp og samlingsforvaltning. Henie Onstad kunstsenter har fått økning på 0,5 millioner kroner til å styrke arbeidet med modernisme og samtidskunst. Videre er Vestfoldmuseene gitt en realøkning på 0,4 millioner kroner for å styrke aktiviteten ved Haugar Vestfold Kunstmuseum. Det er også gitt økning til museer der kunstenheter inngår. Dette gjelder Museene i Sør-Trøndelag og Musea i Sogn og Fjordane.     

Stortingsmelding om visuell kunst
Kulturdepartementet starter i høst arbeidet med en stortingsmelding om visuell kunst. På dette området har det skjedd store endringer i løpet av kort tid og vi ser behovet for en samlet gjennomgåelse av feltet.

Arkitektur og offentlig rom
I 2010-budsjettet ble feltet arkitektur styrket som følge av regjeringens politiske plandokument arkitektur.nå.  Dokumentet markerte begynnelsen på et arbeid som skal videreutvikles, og feltet foreslås ytterligere styrket i budsjettet for 2011.

Regjeringen foreslår en økning på 1,9 millioner kroner som benyttes til bl.a.:

  • 0, 6 millioner kroner til Norsk Forms arbeid med ByLab
  • 0,2 millioner kroner til styrking av norsk deltakelse i Europan Norge
  • 0,2 millioner kroner til samarbeid mellom unge og erfarne arkitekter - Wild Card-ordning